Йордан Кръстанов: Чистим оранжериите, помощ за отопление от държавата не се вижда

Стопаните на отопляеми оранжерии няма да получат и лев подпомагане от последните около 60 млн. лв., тъй като са достигнали тавана още с подкрепата, изплатена заради войната в Украйна
Йордан Кръстанов

Йордан Кръстанов

„Производителите на оранжерийни зеленчуци масово изкореняват растенията, защото иначе трябва да отопляват през нощите. В същото време на пазара е пълно с македонски и албански краставици на цена под 2 лева. Не можем да спечелим тази пазарна битка, нашите краставици са с по-висока себестойност.“ Това каза Йордан Кръстанов, председател на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП).

Производителите могат да отглеждат български краставици и домати, ако държавата се ангажира да изплати средствата над 100 лева за мегаватчас енергия. Ако няма помощ, стопаните ще се откажат от производство, тъй като себестойността би била по-висока от тази, която потребителят е готов да плати. 

Йордан Кръстанов коментира и очакваната последна за годината помощ, която министерството на земеделието ще разпредели към производителите на плодове и зеленчуци, на едри и дребни преживни животни, на маслодайни рози, винени лозя, гъби и маслодаен слънчоглед.

Въпреки че за оранжерийните производители е посочена ставка от 29 000 лв./ха  за отопляеми и 1500 лв./ха за неотопляеми оранжерии, според председателя на БАПОП собствениците на отопляеми оранжерии няма да получат и лев подпомагане. Причината е, че таванът на помощта за едно стопанство е 29 300 лева. Тази сума обаче е сума от получените от стопаните субсидии заради войната в Украйна (426 млн. лв.) и извънредно подпомагане по Наредба 1 (62 млн. лв.). На практика собствениците на отопляеми оранжерии са достигнали тавана още преди това последно подпомагане. Затова Йордан Кръстанов попита защо въобще оранжерийните производители са включени като бенефициенти.

Без съмнение в същата ситуация ще се окажат и други сектори. Така накрая бюджетът на това последно подпомагане, който е около 60 млн. лв., е възможно да остане неусвоен, според председателя.

Leave a Comment