Хората, чиито тела произвеждат алкохол
При някои заболявания и консумация на въглехидратни храни се намножават бактерии, които създават алкохола. Това се нарича Синдром на автопивоварната
Можеше да се случи два до три пъти седмично. Ник Карсън започваше да проронва думите си и след това постепенно ставаше все по-малко стабилен на краката си. Разговорите му се въртяха в кръг и накрая той заспиваше дълбоко. Бащата на две деца показваше всички признаци на пиянство. Само дето Карсън не беше употребявал алкохол, разказва Би Би Си.
Очевидното му опиянение обаче е съпроводено с други симптоми – болки в стомаха, подуване на корема и умора. Често му прилошаваше и припадаше. За първи път се случи преди около 20 години, когато семейството му забеляза, че той започва да има епизоди на умствена дезориентация.
„Преди това никога не го бях виждала пиян“, казва съпругата на Карсън, Карън. Самият Карсън можеше да си спомни събитията от тези епизоди само по мъглив начин на следващия ден.
„Нямах представа какво се случва.“ казва 64-годишният Карсън от Обединеното кралство. „Шест до осем часа по-късно се събуждах, сякаш нищо не ми е наред, много рядко се чувствах махмурлук.“
В крайна сметка Карсън и съпругата му откриха, че интоксикацията и други симптоми изглежда се задействат след ядене на храни с високо съдържание на въглехидрати, като картофи. След многобройни посещения при лекари и специалисти по хранене Карсън е диагностициран с рядко заболяване, наречено Синдром на автопивоварната.
Синдромът на автопивоварната (ABS), който също е известен като синдром на чревна ферментация (GFS), е до голяма степен мистериозно състояние, което повишава нивата на алкохол в кръвта и предизвиква симптомите на алкохолна интоксикация при пациенти, дори когато са приели минимално количество алкохол, или когато въобще не са пили. Това може да ги накара да се провалят на теста за алкохол и да доведе до социални и правни последици за страдащите.
Но това необичайно явление също е много противоречиво, не на последно място защото точната му причина все още е слабо разбрана. Въпреки това болестта се използва и като правна защита в случаи на шофиране в нетрезво състояние .
Един предполагаем механизъм в основата на състоянието се върти около дисбаланси в чревните микроби, които водят до свръхрастеж на определени микроби, които по-късно, при определени условия, ферментират храна с високо съдържание на въглехидрати в алкохол. Наскоро бе установено, че нова разновидност на това състояние – наречена ABS на урината или „синдром на ферментация на пикочния мехур“ – възниква поради дисбаланс между микробите, живеещи в пикочния мехур, и води до иначе необясним алкохол в урината. (Този вариант на състоянието е наблюдаван при пациенти с диабет , който, ако не се контролира, води до захар в урината, с която микробите могат да се хранят),
Но какво може да предизвика тази внезапна и драматична промяна в микроорганизмите, живеещи в телата ни, която при правилните обстоятелства води до ABS?
Въпреки че ABS е открит при иначе здрави индивиди, по-високо разпространение се съобщава при хора, страдащи от съпътстващи заболявания, включително диабет, чернодробно заболяване, свързано със затлъстяване, болест на Крон, предишни чревни операции, псевдообструкция (нарушена способност за преминаване на храна или газове през червата, но без никакви признаци на запушване) или свръхрастеж на бактерии в тънките черва.
Първите докладвани случаи на този синдром се появяват в Япония още през 50-те години на миналия век и има предположения, че японското население е особено предразположено към него. Някои изследователи предполагат, че конкретна генетична вариация, която намалява способността на черния дроб да разгражда етанола, може да допринесе за разпространението на състоянието в определени популации, като японците. По същество това означава, че хората, които имат този вариант, са по-малко способни да изчистят телата си от алкохола, така че всяка ферментация в червата може да доведе до натрупване на нива на етанол.