Проект на Занаятчийска камара – Пловдив създава безплатни работилници за над 300 деца

13

Проектът „Занаятите – наследство и бъдеще“ на Регионална занаятчийска камара – Пловдив ще бъде  представен утре от 11.00 часа в Голяма конферентна зала на Дома на културата „Борис Христов“. Партньори по него са Община Пловдив, Регионален  център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО, Национална занаятчийска  камара  и читалище „Родопски напредък“ в село Ситово.

Проектът ще се реализира на територията на общините Пловдив, Карлово, Сопот и Родопи, в рамките на 12 месеца.

В пресконференцията ще участват Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм, Тони Симидчиева – Председател на РЗК, членове на РЗК и партньорите по проекта.

Част от дейностите по проекта, предвиждат провеждане на обучения за дигитални умения на членове на РЗК-Пловдив, създаване на медийно, двуезично съдържание представящо дейността на камарата и отделните занаятчии от Улица на занаятите – Пловдив,  Бухалов хан – Карлово и Сопотски еснаф – Сопот, създаване  на двуезичен, динамичен сайт на РЗК-Пловдив, както и канали в социалните медии, в които ще бъдат представени три филма, клип и 18 видеоматериала за различни занаяти.

С подкрепата на Регионалния център за нематериално наследство за Югоизточна Европа към ЮНЕСКО, те ще достигнат до аудитории от специалисти и обществеността в 16 държави от мрежата.

Ще бе надграден опита на РЗК-Пловдив, натрупан през годините за работа  с деца, като се предвижда провеждане на 162 безплатни работилници за над 300 деца, 40 от които от маргинализирани групи.

Ще се проведат три майсторски класа в Карлово и Сопот по калоферска дантела, гравьорство и ножарство.

Един от най – важните акценти в проекта е поставен върху дискусията за бъдещето на българските народни художествени занаяти.

Проектът „Занаятите – наследство и бъдеще“ се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации”.

Leave a Comment