В Полша телешкото поскъпва, което води до спад в потреблението

128426_r0_940

Последните данни за Полша относно закупуването на говеда за клане от кланици показват спадове за всички категории. От своя страна обемът на продажбите в чужбина през седемте месеца на тази година е по-нисък с 6,4 на сто и възлиза на 208,7 хил. тона, докато през миналата година е 222,8 хил. тон, съобщава полският сайт farmer.pl.

Увеличението на цените, причинено от инфлацията, се отнася и за селскостопанските суровини, включително говеждото. Според Witold Choiński увеличението на цените на вече доста скъпото месо може да доведе до ограничения за закупуване на потребителите.

Пазарът на говеждо месо в Полша навлезе във фазата на преразглеждане на разходите, което се дължи на промени в тенденцията на потребление и това е резултат от продължаващата икономическа криза. Инфлацията, която – според данни на Централната статистическа служба – през септември тази година възлиза на 17,2 процента, прави говеждото скъпо. През следващите месеци инфлацията ще расте и никой не може да предвиди нейното максимално ниво. През следващите три тримесечия, т.е. до края на юни 2023 г., няма признаци за промяна, тъй като паричната политика на Съвета по парична политика за повишаване на лихвените проценти е в противоречие с развитието на фискалните разходи на правителството. В резултат на това инфлационната среда се задълбочава. Това ще доведе до повишаване на цените на говеждото месо и това ще доведе до спад в потреблението, заявява Витолд Чойнски, президент на Полския съюз за месо.

 

Leave a Comment