Ветеринари се обединяват в глобална борба срещу чумата по дребните преживни животни

photo_verybig_161229

Ветеринарни експерти от цял ​​свят присъстваха днес на събитие в централата на Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО) в Рим, за да отбележат публикуването на книга, посветена на изкореняването на чумата по добитъка, и да стартират следващата фаза на глобалната борба срещу чумата по дребните преживни животни (PPR), известна още като чума по овцете и козите, съобщи ФАО.

Светът беше обявен за свободен от чума по добитъка, вирусно заболяване, което засяга предимно говедата и биволите, през 2011 г., предаде БТА.

В съавторство на ФАО и Световната организация за здраве на животните (СОЗЖ), книгата прави преглед на научния опит и дейности по време десетилетия усилия за изкореняване, приносът на множество агенции на ООН и други международни организации, както и изключителната роля на националните ветеринарни служби.

Книгата „Чумата по добитъка и нейното изкореняване“ съдържа важни уроци и за борбата с чумата по дребните преживни животни, която ООН обеща да изкорени до 2030 г. Те включват необходимостта от силно глобално лидерство, сътрудничество чрез непрекъснат диалог между партньорите на всички нива, стандартизация на технически инструменти и инструменти за докладване и поддържащата роля на мрежите, включително на лаборатории, ваксинатори и екипи за наблюдение. Освен това ангажиментът и финансовите вноски от участващите страни са от решаващо значение за успеха.

Чумата по дребните преживни животни е бързо разпространяващо се вирусно заболяване, което засяга и убива кози и овце в Африка, Близкия изток и Азия. Нейното глобално икономическо въздействие се оценява на до 2,1 милиарда щатски долара, като над 300 милиона от най-бедните селски семейства в света зависят от дребните преживни животни за прехраната си. Въпреки че смъртността от болестта може да достигне до 80 процента, както се наблюдава при неваксинирани стада в Кения между 2006 и 2008 г., изкореняването ѝ е възможно с помощта на настоящите ваксини. Необходимите инструменти вече са налични. Диагностичните тестове са достъпни и в момента има 23 активни производители на PPR ваксина, които имат капацитета да произведат дозите, необходими за премахване на болестта по целия свят.

„Изкореняването на чумата по дребните преживни животни е технически осъществимо и би допринесло значително за постигането на целите за устойчиво развитие. Но имаме нужда всички партньори да работят заедно, с международна подкрепа и средства, за да координираме съвместни действия и да гарантираме, че работим колективно по ефективен и съгласуван начин“, каза генералният директор на ФАО Ку Донгю.

Leave a Comment