През ноември: Подгответе градината за зимата

цито

Ноември може да бъде както типично зимен месец, така и да ни изненада т.нар. „циганско лято“ (както тази година) и да се радваме на слънчеви дни и приятни температури. Въпреки това зимата неизменно идва и трябва да подготвим градината за предстоящия студ.

Какво да правим, съветват от сайта „Дом и градина“.

Тревни площи

Почистете с гребло тревния чим от изсъхнали и изгнили листа. Внесете бавно разлагащ се комплексен тор и напръскайте цялата повърхност със железен сулфат, тъй като поради преовлажняване през този сезон, тревата става податлива на нападения от гъби. Продължавайте да косите на около две седмици. Райграса оставете на височина около 7 – 10 см.

Цветна градина

Извадете остатъците от лехите с едногодишни цветя, обработете почвата и подхранете с калиев тор и компост. Изрежете ниско стъблата на многогодишните цветя и ги покрийте с листа или слама, които да ги предпазват от студа. Ако почвата не е замръзнала може да засадите луковиците на лалетата. След прецъфтяване на хризантемите, отрежете ги ниско до земята и почистете всички прецъфтели цветове и изсъхнали клонки. Времето е подходящо за засаждане на теменужки, незабравки. Ако имате алпинеум в двора, имайте предвид, че планинските растения са свикнали да презимуват под дебела снежна покривка, така че увеличавайте дебелината на снега върху тях, а ако няма достатъчно осигурете им подходящ покривен материал.

Храсти и дървета

Топлите дни на ноември са подходящи за засаждане на рози и вечнозелени видове. Покрийте всички чувствителни към студа, растения с подходящ предпазен материал. Ако ви се налага да посипвате градинските пътеки със сол, за да се справите със заледяването, покрийте храстите, които се намират около тях, тъй като солта може да ги повреди. Подрежете божура като премахнете старите и изсъхнали клонки. Това освежаване ще му помогне да прекара по – лесно зимата. Проверете всички дървета и храсти за наличие на капсули на червеи. Месецът е подходящ за засаждане на азалия и камелия.

Зеленчукова градина

Най – важната задача в зеленчуковата градина през ноември е дълбоката обработка на почвата и подхранването с органични и минерални торове. Време е да приберете последните моркови, ряпа, зеле, целина. Към края на месеца времето е подходящо за засаждане на салати, магданоз, моркови, както и други зеленчуци, които трябва да бъдат готови за консумация рано през пролетта. Определете местата, които ще бъдат заемани от зеленчуците, техните биологични изисквания, както и подходящи съседи. Снабдете се с необходимите семена и торове. До средата на ноември може да засадите лук в слънчева оранжерия.

Плодова градина

Приберете ябълките и крушите и ги складирайте за зимата. Обвийте стволовете на овощните дръвчета с подходящ защитен материал, за да ги предпазите от гризачи. Времето е подходящо за размножаване на лешника. Топлото време може да използвате за засаждане на малини.

Стайни и балконски цветя

Ако дневната светлина не достига прибавете допълнително осветление за стайните растения. Отоплението в стаите прави въздуха сух, поради което се налага често да измивате или пулвелизирате листата на растенията с топла (но не гореща!) вода. Не пускайте щорите и завесите на прозорците, за да не лишавате цветята от слънчеви лъчи. Намалете торенето, а при видовете, които вече са в покой, го спрете напълно.

Растителна защита

Всички растителни остатъци трябва да бъдат отстранени от цветната и зеленчуковата градина. Стволовете и по – дебелите клони на овощните видове, най – вече – кайсии и череши трябва да се намажат с вар. Прасковите, бадемите, кайсиите и черешите напръскайте с двупроцентов бордолезов разтвор. Пръскането трябва да бъде обилно, да обхване клоните и стъблата. Крушите и ябълките напръскайте с 5-7% карбамид.

Почистете градинските инструменти от ръжда и пръст. Погрижете се за косачката. Проверете състоянието на всички части. При електрическите косачки се уверете, че не е повредена изолацията на шнура.

Ако имате езеро в градината съберете опадалите във водата листа със специално гребло. Водните прибори, филтри и помпи приберете за съхранение. Чувствителните към студа, растения също не трябва да остават в езерото през зимата.

Ако имате хранилки за птици, изнесете ги в двора на обичайните им места.
Изберете свежи стръкчета магданоз, босилек, копър, розмарин, накълцайте ги на дребно и ги замразете в найлонови пликчета или формички за лед. Розмаринът е устойчив на ниски температури и може да остане част от есенния пейзаж в градината.

Leave a Comment