Каменните мостове на Родопите подредиха в изложба

Un67yu788juutitled_2

Изложбата „Камък върху камък“, подредена в Регионален етнографски музей (РЕМ) – Пловдив, представя каменните мостове в Родопите. Тя е разработена от сдружение „Мещра – традиционни знания и занаяти“ в партньорство с Община Ардино, Исторически музей – гр. Ардино и Регионален исторически музей – гр. Кърджали. Ръководител на проекта е арх. Иван Колев.

Екипът е описал и документирал актуалното състояние на над 70 каменни моста в областите Кърджали и Смолян. Локализираните мостове са общо 140, като повече от половината са без статут на недвижими културни ценности, посочват от сдружението. Документирани са само мостове от късното Средновековие и периода на Възраждането. Според екипа, извършил проучването, в списъка на Националния институт за недвижимо културно наследство липсват значими обекти като Върбински мост, мостът край с. Ловци, трисводестия мост в Рудозем, мостът в Средногорци и други.

Едни от основните причини за построяването на мостовете в Родопите са особеният планински терен и буйните, труднопреходими реки, каквито са били река Арда и нейните притоци. Средствата за ново съоръжение били събирани от местните жители или дарявани от по-богатите. Според вярванията се заставало по средата на реката и се хвърляло по един камък от двете страни. Докъдето стигнел камъка, дотам се определяло коритото й. При строежа на мостовете са ползвани речен, дялан камък, хоросан, каменни отломки дървени елементи. Майсторите избирали места със здрава основа от камък.  Върху мостовете се забелязват различни отпечатъци, знаци и символи, което се свързва с вярванията, че всеки майстор е имал свой белег, чрез който се е представял. Съоръженията били обикновено с широчина от 2.5 до 3 метра, което позволявало на двама конника с натоварени дисаги да се разминат. Местните хора вярват, че активното им използване ги заздравява. Въпреки изминалото време, повечето от мостовете са в много добро състояние, констатира екипа на проучването.

Дяволският мост над река Арда, известен с турското си име Шейтан кьопри, е най-забележителният образец на високото мостово строителство в Родопите. Намира се на 10 км от град Ардино. Той е част от трасето на стар керванджийски път, пресичащ Родопите от север на юг и свързващ Горнотракийската низина с Беломорието през прохода Маказа. Мостът е дълъг 67 метра и широк 3.40 метра.

Изложбата може да бъде разгледана в салона на РЕМ – Пловдив до края на ноември. Проектът за проучването и документирането на мостовете е финансиран от Национален фонд „Култура“ и се реализира в периода юли 2021- юни 2022 година.

Leave a Comment