Оставки и държавна политика в подкрепа на винопроизводителите, поиска браншът на протест

Браншът чува само обещания, без реална подкрепа

Атанас Василев, председател на асоциацията на лозарите

Атанас Василев, председател на асоциацията на лозарите

С много афект и емоции, придружени с искания за оставки и държавна политика, която да е насочена в подкрепа на сектора, близо 500 лозари от страната се събраха на гневен протест пред министерството на земеделието днес. „Събрали сме се да искаме ясно и прозрачно разпределение на средствата за да знае всеки от нас, на какво можем да разчитаме. Получаваме на часпо лъжичка, което не ни устройва, ето защо искаме нов лозаровинарски регистър за да се разбере колко сме станали“ каза  по време на протеста Атанас Василев, председател на Националната асоциация  на лозарите. По думите му в момента броят на лозарите у нас е паднал под 200 хил. души, след като преди 1989 година са били 2 млн. производители. Браншът ясно заяви позицията си, че искат да бъдат причислени сред приоритетните сектори, и поиска оставките на Красимир Коев и служебния земеделски министър Явор Гечев.

„Искаме оставката на Гечев, защото той върна Коев в агенцията, а той е доказал, че за 12 години не може да работи с бранша“, допълни още той. За разлика от останалите браншове които са получили през тази година помощи по различни пера от по над 400 лева, производителите на грозде са получили по думите му едва 102 лева, което е в пъти по-малко.

Протестиращи лозари пред земеделското министерство

Протестиращи лозари пред земеделското министерство

„Отиваме с проблеми, излизаме с обещания, без реално да виждаме нищо насреща. Казва ни се, че се мисли за нас, но не виждаме действия и реална работа. Липсва стратегия и политика, защото ние когато правим лозя, ги правим за 25 години“, обобщи Василев досегашната комуникация на бранша с администрацията на аграрното министерство.

Винопроизводителите купуват испанско вместо българско грозде

Според него годишно отпадат между 30 и 40 хил, декара , и мнозина производители на грозде се отказват, защото продуктите които продават особено на веригите не са изгодни за тях. „Ние продаваме нещо за 10 лева, а насреща получаваме 5 лева. Какво да платим по-напред стях, бутилки, тапи или етикети. Какво остава за виното?!“, попита реторично Василев, допълвайки нерадостната за сектора картина. Според него мнозина винопроизводители си купуват суровина за производството на вино от Испания, където цената на субсидираното грозде е 50 евроцента за килограм.

Протестиращи понесоха лозунги и некролози за българското лозе...

Протестиращи понесоха лозунги и некролози за българското лозе…

Браншът призова още администрацията от НАП, агенцията по лозата и виното и митниците да започнат да работят за да се види, къде отива гроздето, и изразиха притеснения, че през следващата година производителите на грозде въобще няма да бъдат подпомогнати заради опоскан бюджет. „Ние не виждаме никаква полза от агенцията, освен да ни налага административно бреме“, добави още Василев.

Гечев чака от бранша предложения за довършване на лозаровинарската стратегия

След като опитите да се сформира работна група за среща със служебния министър Явор Гечев не се осъществиха, той и екипът му слязоха за да разговарят с протестиращите лозари В заформилият се диалог пред камери и медии Гечев декларира, че е наясно със ситуацията в лозаровинарския сектор , и че се прави всичко възможно да се помогне на производителите.

Явор Гечев разговаря с протестиращите лозари

Явор Гечев разговаря с протестиращите лозари

„Това, което съм се заангажирал като министър е допълнителна субсидия, която не знам кой ви е казал, че няма да се даде. Според възможностите на бюджета през тази година, единственият сектор, за който има завишаване на ставките е вашият защото констатирахме аномалии, които заварихме. Това  са две помощи- едната е 18 лева по ПРСР, която вече е обявена, както и едно доплащане по помощта за Украйна, което предстои“, заяви пред протестиращите Гечев.

Протестиращи изсипаха грозде пред министерството

Явор Гечев обяви още, че очаква от сектора да получи предложения за довършване на лозаровинарската стратегия, в която да е записано какво лозарство ще имаме, какъв маркетинг ще се оперира, и какво трябва да се направи, за да стане секторът по-устойчив. Част от протестиращите потърсиха от Гечев обяснение, защо десертното грозде е отделено от обвързаната подкрепа за основни плодове, където ставката е много по-различна. Те се оправдаха с това, че разходите им не са по-малки от тези на производителите на ябълки и череши например.

„Ставките по обвързаната подкрепа, определяни в тази сграда, са определяни на два пъти, през февруари и юни. Ние не сме пипали нищо в стратегическия план по отношение на ставки и групи за обвързана подкрепа, такива, каквито са подадени към ЕК. Тъй като констатираме, че има липса на данни в министерството, няма как да знаем защо например десертното грозде е обединено със сливите“,, отговори  на протестиращите Гечев.

Leave a Comment