МААЕ и ФАО изпратиха семена в космоса заради опасните климатични промени

Beer malt close-up in male hands

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО) изстреляха семена в космоса днес, докато засилват съвместните си усилия за разработване на нови култури, способни да се адаптират към опустошенията на изменението на климата на Земята, предаде ФАО.

Семената от селскостопанските и биотехнологичните лаборатории на МААЕ и ФАО пътуват до Международната космическа станция, точно когато лидерите се срещат на Конференцията на ООН за изменението на климата КОП27 в Шарм ел Шейх, за да обсъдят належащите екологични предизвикателства, включително значителното въздействие на климатичната криза върху световни системи за производство на селскостопански храни, съобщава БТА.

„Ядрената наука отново ни показва своята изключителна способност да се справя с изменението на климата. Надявам се, че този експеримент ще доведе до пробиви: резултати, които споделяме свободно с учените, и нови култури, които помагат на фермерите да се адаптират към изменението на климата и да увеличат доставките на храна“, заяви генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси.

Според Ку Донгю милионите дребни фермери по света спешно се нуждаят от устойчиви, висококачествени семена, адаптирани към все по-предизвикателни условия на отглеждане. „Иновативната наука като космическото размножаване на подобрени сортове култури може да помогне да се проправи пътя към по-светло бъдеще на по-добро производство, по-добро хранене, по-добра околна среда и по-добър живот“, коментира той.

Семената на Arabidopsis, растение, което обикновено се използва в генетични експерименти поради уникалните си характеристики, и соргото, пълно с хранителни вещества зърно, използвано за храна на хора, животни и за етанол, ще бъдат изложени вътре и извън Международната космическа станция за приблизително три месеца до условията, преобладаващи в космоса, предимно микрогравитация, сложна смес от космическа радиация и екстремно ниски температури.

След завръщането им учените от Съвместния център на ФАО/МААЕ за ядрени техники в храните и земеделието ще ги отглеждат и ще ги прегледат за полезни черти, за да разберат по-добре индуцираните от космоса мутации на растителни семена – техника, известна като космическа мутагенеза – и да идентифицират нови сортове, способни да се адаптират към променящите се земни условия, свързани с изменението на климата.

Според специалния доклад на Междуправителствена експертна група по климатичните промени (IPCC) за изменението на климата и земята, стабилността на световното снабдяване с храни ще намалее в бъдеще, което ще засегне сериозно най-уязвимите хора. Новите сортове култури от космоса биха могли да помогнат на фермерите и лицата, вземащи решения, които трябва да направят значителни промени и инвестиции в адаптирането към променящия се климат, за да поддържат производството и качеството на храните.

Текущият експеримент се основава на почти 60-годишен опит на Съвместния център на ФАО/МААЕ в предизвикването на мутации в растенията и по този начин ускоряването на тяхното размножаване с помощта на радиация за разработване на нови сортове земеделски култури. Досега повече от 3400 мутантни разновидности на повече от 210 растителни вида, които са разработени с помощта на индуцирана генетична вариация и размножаване на мутации (включително множество хранителни култури, декоративни растения и дървета) са официално пуснати за търговска употреба в 70 страни.

Този експеримент ще бъде първият път, когато МААЕ и ФАО провеждат геномни и биологични анализи на семена, изложени на космическа мутагенеза. В Международната космическа станция семената ще бъдат изложени на уникални условия, които не могат да бъдат възпроизведени в лаборатория на Земята. Една от целите на експеримента е също да се сравнят такива семена с тези, изложени на радиация в лабораторни условия, за да се изследват ДНК и ефектите върху растежа.

Този проект ще бъде част от портфолиото на МААЕ и ФАО от проекти за изменение на климата, насочени към подпомагане на страните да се адаптират към новите климатични реалности, включително недостиг на храна и вода и загуби на биологично разнообразие, чрез ядрена наука и технологии. На Конференцията на ООН за изменението на климата (COP27) МААЕ и ФАО ще организират събитие на 15 ноември, за да подчертаят как съвместното планиране и управление на енергийните, хранителните и водните ресурси може да допринесе за устойчивото развитие на климата.

Миналата седмица двете организации също се споразумяха да засилят сътрудничеството си в областта на храните и селското стопанство, използвайки ядрената наука и технологии. Генералните директори Гроси и Ку подписаха меморандум за разбирателство на 31 октомври за увеличаване на иновативните изследвания и разработки, за да помогнат на страните да постигнат целите на ООН за устойчиво развитие. Предвидената нова работа включва други ключови области като океана, околната среда, водните ресурси и храненето.

Leave a Comment