Въпреки сушата, в Австрия очакват висококачествена ябълкова реколта

izbor-na-ovoshtno-darvo

В Австрия има общо около 1900 ябълкови градини, разположени върху около 7700 хектара

Разходите за производство и съхранение, напрегнатата пазарна ситуация и плановете на ЕС, които са напълно нереалистични, представляват огромна заплаха за отглеждането на ябълки в Австрия, съобщи президентът на Австрийската земеделска камара (LKÖ) Йозеф Моосбругер. „Заедно трябва да гарантираме, че най-популярният местен вид плод може да продължи да се предлага в това високо качество и в достатъчни количества“, подчертава Моосбругер, който се ангажира с подобрения на всички нива, пише австрийският сайт aiz.info.

Над 20% от всички ябълкови градини в Австрия се отглеждат по биологичен начин

„Въпреки значителната суша през лятото, тази година отново очакваме висококачествена реколта от ябълки със среден обем. Само в основния регион на Австрия, Щирия, която е донесла около 73% от реколтата през 2021 г., общо 148 000 тона са прогнозирани за 2022 г. По този начин австрийските производители на ябълки ще могат да осигурят на местното население пресни витамини и хранителни вещества и тази година“, съобщава Моосбругер и продължава: „Повече от 20% от всички ябълкови градини в Австрия се отглеждат по биологичен начин. Горди сме, че 10% от всички европейски органични ябълки растат в нашата алпийска република.“

Изискват се надеждни партньорства и разумни производствени цени

„Само поради климатичните условия и най-високите производствени стандарти, австрийските ябълки са сред най-добрите в света. Нивото на самозадоволяване от 91% през последните десет години не е нещо естествено, но всъщност е застрашено от експлозивни разходи за енергия, гориво и други оперативни разходи“, казва президентът на LKÖ. „В допълнение към различните мерки за подпомагане, от решаващо значение е нашите производители на ябълки да покрият огромните си допълнителни разходи на пазара. Няколко цента повече, които са трудно забележими в обичайния домакински бюджет, биха направили голяма разлика за нашия бизнес, Моосбругер апелира към търговията, за да осигури надеждни партньорства и разумни цени на производител.

„Реалистичните изисквания, предложени на европейско ниво, също биха застрашили масово нашето отглеждане на ябълки в големи части. Ако искате да събирате реколта без вредители, с най-добро качество – независимо дали е органична или конвенционална – трябва да защитите съответно богатите на витамини плодове. Това включва сортове, които са подходящи за местоположението, мрежи против градушка и много други. Не на последно място мерките включват препарати за растителна защита. Могат да се прилагат само строго тествани вещества от професионално обучен персонал според мотото „колкото е възможно, толкова, колкото е необходимо“, обяснява президентът на LKÖ.

Доверете се на науката, а не на заблудените идеологии

„Плановете в рамките на Зелената сделка и регламента за „устойчива“ употреба на продукти за растителна защита (sustainable use rules – SUR) обаче вървят в напълно погрешна посока и биха застрашили масово отглеждането на плодове или дори биха го направили невъзможно в важни площи за отглеждане. Също и от занаятчии. Никой не може да изисква от тях да вършат перфектна работа, но да отнеме важните инструменти, от които се нуждае, за да я направят. Храната никога не е била по-безопасна, отколкото е днес и нашата съвременна защита на културите има важен принос за това, “, посочва Моосбругер. „Не трябва да се доверяваме на погрешни идеологии, а на науката и изследванията. Важно е да осигурим нашата ценна самодостатъчност чрез нашите производители на ябълки заедно и да предотвратим по-нататъшен, вреден за климата внос,“ президентът на LKÖ призовава институциите на ЕС да преосмислят. Като част от Зелената сделка се планира 50% намаление на количеството използвани пестициди, докато SUR ще забрани напълно използването на средства в централните райони за отглеждане.

По-силна хармонизация на заплатите и социалните стандарти на ниво ЕС

Тъй като австрийските производители на ябълки също са в огромно неизгодно конкурентно положение в сравнение с европейските конкуренти поради високите разходи за заплати и допълнителни заплати на персонала, който събира реколтата, Моосбругер подчертава необходимостта от по-голяма хармонизация на заплатите и социалните стандарти в ниво ЕС. Освен това той смята, че по-доброто етикетиране на произхода на ябълките е от решаващо значение във възможно най-много области. В Австрия има общо около 1900 ябълкови градини, разположени върху около 7700 хектара.

Leave a Comment