Три министерства полагат усилия за синхронизирани действия по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“

td-1.jpg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Подрастващото поколение трябва да се възпитава в усвояване на навици за здравословно хранене. Необходимо е чрез европейските схеми „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ да осигуряваме висококачествени продукти. Това каза заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков по време на CAP4US уебинар: „Училищните схеми – кой и как ще има достъп до тях?”, съобщиха от МЗм.

По думите му отговорните институции, в лицето на Държавен фонд „Земеделие“ и Българската агенция по безопасност на храните изпълняват своите задължения по отношение на контрола, но е наложително неговите механизми да имат още по-висока ефикасност, стриктност и строгост. „Трябва да задаваме правилните параметри за балансирано и здравословно хранене при децата, защото от това зависи укрепването им. В този смисъл, трите министерства – на земеделието, здравеопазването и образованието и науката полагат усилия за синхронизирани действия в прилагането на схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, за да бъдат защитени като полезни практики“, подчерта аграрният заместник-министър.

Според него по веригата производители и преработватели, доставчици и потребителите, които са децата, трябва да има един еталонен подход, подчинен единствено на предлагането на качествена и безопасна храна. Заместник-министър Джиков каза още, че от Държавен фонд „Земеделие“ е изготвен доклад, който ще бъде представен в ЕК, като той съдържа пълно обследване на училищните схеми – доставчици, брой доставки, деца, предпочитания за храните и други.

По време на срещата заинтересованите страни по темата обсъдиха множество въпроси за доставките и условията при предоставянето на храните.

Leave a Comment