Фирми от земеделието и хранително-вкусовата промишленост с възможност за разширяване на търговията си в Африка

2022-11-09-gs.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Български фирми от земеделието, хранително-вкусовата промишленост и други сектори на икономиката ще имат възможност да създадат нови партньорства с предприятия от Африка и Европа на бизнес форум в Тунис. Това стана ясно по време на среща вчера между заместник-министъра на земеделието Георги Събев и президентa на Конфедерацията на гражданските предприятия на Тунис „Конект интернасионал” Фуед Гедиш, който е на посещение у нас.

„Конект интернасионал” е една от най-големите тунизийски работодателски структури, работеща за развитието и подпомагането на международната дейност на малките и средни предприятия, в която членуват над 250 организации. Конфедерацията планира провеждането на бизнес форум в края на следващата година, който ще даде възможност на държави от Европа и Африка да създадат нови контакти, включително в областта на земеделието и хранително-вкусовата промишленост.

„Такъв бизнес форум би бил добра основа за активизиране на търговията между България и Тунис със селскостопански продукти. Такъв тип контакти са особено важни за разгръщането потенциала на малките и средните предприятия”, отбеляза заместник-министър Събев.

По време на срещата стана ясно още, че Тунис проявява интерес към внос на български доматен концентрат и други продукти от хранително-вкусовата ни промишленост. Български продукти ще бъдат представени на изложбен щанд в рамките на Срещата на върха на Международната организация на Франкофонията, която тази година ще се проведе в периода 20 и 21 ноември в Тунис.

По-късно през деня заместник-министър Събев се срещна и с акредитирания посланик на Нова Залендия за България Даяна Риак, с която обсъдиха двустранните отношения. Аграрният заместник-министър представи интереса на българските производители на етерични масла, а също и на българско розово масло да стъпят на новозеландския пазар. Двамата обсъдиха и други теми от общ интерес.

Leave a Comment