Световният пазар на селскостопански машини продължава да расте

IMG_5542

Специалисти очакват през следващото десетилетие световното селскостопанско производство да се увеличи със 17 процента

Икономическите кризи, които засегнаха световната икономика през последните две години, не успяха да спрат процеса на развитие на селскостопанската механизация. През деветте месеца от януари до септември 2022 г. пазарът остана с по-големи обеми, отколкото преди пандемията от 2020 г., въпреки че между края на тази година и първата част на 2023 г. секторът се очаква да бъде засегнат от инфлацията и геополитическата несигурност, съобщи БТА като цитира Асоциацията на производителите на земеделска техника в Италия – „ФедерУнакома“ (FederUnacoma).

През 2020 г., опустошен от ковид пандемията с принудителното спиране на производствените дейности и забавянето на цялата система на търговия, транспорт и логистика, световният пазар на трактори се задържа добре като цяло, затваряйки с увеличение от 7,7 процента (2 200 000 новорегистрирани трактора). През 2021 г. имаше подчертано възстановяване с видими увеличения в Съединените щати (+10 процента), Индия (+13 процента) и Европа (+16,6 процента), но експанзивната фаза изключи Китай, все още борещ се с извънредната ситуация с Ковид-19 и свързаните с нея ограничения, както и с лошата вътрешна икономическа ситуация.

Като цяло пазарът на селскостопански машини нарасна с около 13 процента през 2021 г. В лицето на сериозната политическа и икономическа криза, предизвикана от войната между Русия и Украйна, със зашеметяващото нарастване на инфлацията, цената на енергията се покачва до немислими нива и продължаващите трудности с наличността на суровини, както и разходите за логистика и транспорт, селскостопанските машини все пак поддържаха добри нива на продажби.

Според данните, публикувани от „ФедерУнакома“, през деветте месеца от януари до септември 2022 г. в Индия са били продадени 665 000 трактора, което съответства на спад на само 2,3 процента в сравнение със същия период на 2021 г. През същия период американският пазар регистрира 210 000 единици, което е спад от 14,3 процента спрямо 2021 г., но с обем на продажбите, който все още е по-висок от нивата преди Ковид-19.

Европейският пазар също изглежда на добри нива, макар и страдащ от влошаването на общата икономическа ситуация (-7,6 процента през първите девет месеца на 2022 г.). Водещи страни като Германия и Франция се държат сравнително добре през деветте месеца: Германия отбелязва спад на тракторите от 7,4 процента, поддържайки обем на продажбите (23 400) по-висок от нивото преди ковид от 2019 г. Франция регистрира спад от 4,5 процента (23 500 единици, по-висока от цифрата преди ковид за 2019 г.), докато по-малките пазари като Чехия, Унгария, Сърбия и Хърватия показват забележимо увеличение.

В Китай пазарът продължава отрицателната си фаза през 2022 г., причинена от неблагоприятните общи икономически условия (-1 процент продажби на трактори през първото тримесечие на 2022 г. след -20 процента през 2021 г.).

„Общата пазарна тенденция потвърждава, че търсенето на селскостопанска механизация сега е константа в световния икономически сценарий. Очакванията на агромеханичните предприятия са, че пазарът бързо ще се върне на правия път веднага щом икономическата ситуация се подобри“, отбеляза президентът на „ФедерУнакома“ Алесандро Малаволти. Той допълни, че в края на краищата селскостопанският сектор ще нарасне в световен мащаб през следващите години, за да отговори на нуждите на население, което ще се увеличи от 7,8 милиарда през 2021 г. на 8,6 милиарда през 2031 г. (почти милиард повече само за десет години).

През следващото десетилетие се очаква световното селскостопанско производство да нарасне със 17 процента, движено главно от Китай, следван от Индия и други държави от азиатско-тихоокеанския регион. Африка на юг от Сахара също ще увеличи производствения си капацитет. Очаква се повишените добиви да доведат до ръст в производството на зърно, въпреки че месото ще отбележи най-голям напредък. Птиците ще нараснат с 16 процента през следващите десет години, а свинското със 17 процента. Като цяло се изчислява, че световното производство на месо ще достигне 377 милиона тона (+15 процента) през 2031 г., за да отговори на търсенето, идващо главно от развиващите се страни, както и от нововъзникващите пазари. Селското стопанство и животновъдството ще имат по-широко географско разпределение, тъй като много страни ще са склонни към по-голяма автономия в доставките, частично намалявайки зависимостта от петте настоящи големи производители на планетата, а именно Китай, САЩ, ЕС, Бразилия и Русия, или поне това е сценарият, описан в докладите на ОИСР и ФАО.

Най-накрая се отбелязва, че ако в нововъзникващите и развиващите се пазари технологиите са насочени основно към увеличаване на производството, в по-напредналите страни, и особено в Европа, технологичните иновации са насочени главно към устойчивостта на околната среда и опазването на природните ресурси, според модел, обобщен в Зелената сделка и въведен в действие с мерките на новата Обща селскостопанска политика. На този фон се оценява, че пазарът на селскостопанска механизация може да нарасне значително през следващите години. Данните от планирането на износа за световната търговия със селскостопански машини показват, че се очаква това да нарасне с 5,7 процента между 2023 г. и 2026 г.

Leave a Comment