Екоактивисти посегнаха и на „Викът“ на Едвард Мунк

jCrsIz6SFa8o_2502090800603253936_original

Норвежката полиция съобщи, че двама души са се опитали днес да се залепят за прочутата картина „Викът“ от Едвард Мунк, изложена в Националния музей в Осло, но шедьовърът, датиращ от 1893 г. не е бил повреден, защото е бил поставен зад предпазно стъкло, съобщи БТА, като цитира АП.

Служители в музея алармирали полицията, която се е намесила. Действията на двамата души, които са се опитали да се залепят към картината, са били филмирани от трети човек. Залата, в която се е намирала творбата, е била опразнена и временно затворена за посещение, но музеят е останал отворен. От полицията казаха, че по предпазното стъкло са останали следи от лепило.

Екоактивисти от норвежката организация „Стоп на петролните сондажи“ поеха отговорност за акцията. Те заявиха, че искат „да окажат натиск върху депутатите са спрат сондажите“ по крайбрежието на Норвегия, която е голям производител на петрол и природен газ.

Това е поредният случай, в които климатични активисти нападат прочути картини в европейски музеи.

Двама белгийци бяха осъдени на по два месеца затвор, след като през октомври нападнаха картината на Йоханес Вермеер „Момиче с перлена обица“ в нидерландски музей. Портретът не пострада и отново бе изложен на следващия ден. По-рано този месец климатични активисти хвърлиха картофено пюре по картина на Клод Моне в германски музей, а нещо подобно се случи и в Националната галерия в Лондон, където екоактивисти лиснаха супа по „Слънчогледите“ на Винсент ван Гог. И в двата случая картините не бяха повредени, припомни АП.

Leave a Comment