В Украйна са засяли 3,5 млн. ха пшеница при 6,1 млн. преди година

сеитбаУправляващ директор на Института Лайбниц за развитие на селското стопанство в прехода (IAMO), проф. Алфонс Балман, очаква значителен спад в украинското отглеждане на зърнени и маслодайни семена. И сегашната, и предстоящата сеитба ще бъдат силно ограничени заради последиците от войната.

Според Балман само около 3,5 милиона хектара зимна пшеница са били засети до края на октомври, в сравнение с 6,1 милиона хектара предходната година, цитира farmer.pl.

Поради трудностите и несигурността, произтичащи от войната, Балман изчислява, че тази година производството ще бъде с около 30-40 процента по-ниско от предишните години. Дали Украйна отново ще може да играе ключова роля на международните селскостопански пазари в бъдеще ще зависи от хода на войната. От друга страна, важно е до каква степен украинските земеделски предприятия ще се възстановят финансово.

Дълбока структурна промяна

Ученият призна, че украинското селско стопанство е претърпяло огромен растеж през последните 15 години, придружен от мащабни структурни промени. Много нерентабилни ферми са поети от предимно по-големи селскостопански предприятия, често с над 10 000 хектара земя. Поне дузина от тези ферми в момента управляват над 100 000 ха, а най-големите дори над 500 000 ха. Най-големите ферми често са регистрирани в чужбина и са листвани на международните борси.

Достъпът до международните финансови пазари, в допълнение към увеличаването на площите за отглеждане, позволи високо увеличение на производителността. Според директора на IAMO политическата и икономическа криза в резултат на анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и войната в Донбас, инициирана от Русия, принудиха украинското селско стопанство да фокусира производството върху ефективност и рентабилност. Това беше улеснено от най-модерните западни технологии и по-добрите възможности за износ.

Селско стопанство под обстрел

До 2007 г. Украйна прибираше 30 млн. тона пшеница, царевица и слънчоглед годишно. През 2014 г. реколтата вече бе 64 млн. тона, а през 2021 г. дори 92 млн. тона. Според Балман ситуацията в украинското селско стопанство се е влошила драстично от началото на войната.

Почти никакво производство не е възможно във военни зони. След освобождението през пролетта и лятото северната част на страната, окупирана през февруари и март, претърпя сериозни затруднения поради мини и щети на инфраструктурата. Някои служители са травматизирани. Към това бяха добавени недостигът и растящите цени на оперативните ресурси в цялата страна и несигурността относно това дали съществуващите запаси и предстоящите реколти изобщо могат да бъдат продадени.

Leave a Comment