Торовете и новата Стратегия на ЕС за горите ще са теми на Съвета на 21 ноември

акациева горичка над с. ЕзеровоВ рамките на заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 21 ноември 2022 г. в Брюксел,  се очаква Комисията да представи на Съвета информация относно изпълнението на Стратегията за горите за 2030 г.

Новата стратегия за горите на ЕС предвижда засилване на партньорството между държавите членки в областта на научните изследвания и иновации, свързани с горското стопанство. Предлага се създаване на „Пакт за умения“, с цел обучение и повишаване на квалификацията и преквалифициране на лицата в сектора на горското стопанство. Тези инициативи ще имат по-значим ефект, ако се осъществяват в сътрудничество и обмен на опит между по-голям брой държави членки. Сътрудничеството между държавите членки по отношение на картирането и остойностяването на екосистемните услуги от горите би могло да допринесе за разработването и въвеждането на ефективни публични и частни схеми за плащания за екосистемните услуги и диверсифициране на приходите от горите.

По време на заседанието се очаква Европейската комисия да представи информация за своето Съобщение относно гарантирането на наличността и финансовата достъпност на торовете.

В българската позиция се отбелязва, че посочените от Комисията действия за подобряването на прозрачността на пазара, засилване на научно обоснованото използване и пестене при употребата на торове, влагането на продукти с органичен произход, които да заместват синтетичните торове, са в унисон с други европейски инициативи. Част от тези действия са заложени и в Стратегическите планове по Общата селскостопанска политика, включително и в този на България.

 

Leave a Comment