Утре е последният ден за заявяване на помощ заради войната

зелен лук, листни зеленчуциУтре, 18 ноември 2022 г., изтича крайният срок, в който земеделските стопани могат да подадат заявления по допълнителния прием за подпомагане по схемата „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за 2022 г. До 23 декември Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) ще изплати финансовата подкрепа на допустимите кандидати.

ДФЗ напомня, че финансовото подпомагане е насочено само към стопаните, които не са успели да кандидатстват за помощта по време на първия прием, който беше в периода 1 – 16 септември 2022 г. За улеснение на бенефициерите документи за подпомагане ще се приемат в общинските служби по земеделие. Стопаните следва да подават заявленията си по постоянен адрес на физическото лице или едноличния търговец и по седалището на юридическото лице.

Максималният интензитет на помощта е до 62 000 евро (121 261 лв.) на предприятие, чиято дейност е в сектора на първичното производство на селскостопански продукти.

Утвърденият бюджет по схемата е 426 млн. лева. Указанията за прилагане на държавната помощ са публикувани на интернет страницата на ДФЗ.

Leave a Comment