Голям немски инвеститор ще вложи над 1 млрд. евро във ВЕИ в Северозападна България

Никола СтояновОчакват се големи чуждестранни инвестиции в страната, съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

До две-три седмици ще бъде подписан меморандум с голяма немска компания, която има намерение да вложи над 1 милиард евро във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в Северозападна България, каза служебният министър тази вечер пред бТВ. Подобни интереси са заявили и инвеститори от Франция и Китай.

Други европейски дружества също са готови веднага на преместят производството си у нас. Това, което ги спира, е липсата на готови производствени халета. Министерството на икономиката и индустрията е пуснало запитване към Националното сдружение на общините, за да може инвеститорите да се насочват натам, където има подготвени с инфраструктура индустриални зони.

Причината за големия интерес на европейските компании – производители на автомобили и части, към България, са уроците, научени по време на Ковид-19. Един от тях е, че имаш само това, което имаш вкъщи, посочи служебният министър, давайки пример с логистичните проблеми. „Вкъщи“ за европейските фирми означава „в Европейския съюз“.

Никола Стоянов коментира и днешната среща ръководството на Лукойл Нефтохим, на която бе договорено от 1 януари 2023 г. компанията да прехвърли цялата си икономическа дейност у нас. Очаква се, че така фирмата ще внася около 700 милиона лева годишно данъци.

Желанието на Лукойл Нефтохим е да може да продължи да изнася част от продуктите, получени при рафинирането на нефта. В момента износът на компанията представлява около 50-55%. Голяма част от енергийните продукти, сред които и авиационното гориво, нямат потребление у нас.

1 Comment

  1. Христо Драганов каза:

    Да, поредните чужденци които ще храним през сметките ни.В БГ има 50милиарда в гражданите, но не им се позволява да направят ФЕЦ. За тези министъра и държавата ще се потрошат да слугуват, за нас остават всякакви закони, наредби и чиновници да пречат. Честито Бай Ганьо!

Leave a Comment