МЗм ще компенсира лозарите от Бургаско, пострадали при бурята, само за пропаднали площи

Рибарско селище Ченгене скеле край Бургас

Рибарско селище Ченгене скеле край Бургас

Подпомагането от Министерството на земеделието на лозарите в Бургаско за унищожените от бурята масиви е само за пропадналите площи. Лозарите трябва да знаят, че друга помощ евентуално, която трябва да получат, е през другите комисии, а не през земеделските. Става въпрос за тези, които бяха през кметовете, през междуведомствената комисия. Това каза министърът на земеделието Явор Гечев, коментирайки недоволството на лозарите, че не са предвидени и получени средства за възстановяване на конструкциите на лозовите масиви, съобщи БТА.

Припомняме, че на 19 септември заместник-министър Тодор Джиков каза на пострадалите лозари, че министерството ще ги подпомогне не само за пропаднали площи, но и за почистване на последиците от бурята – прочети ТУК

„Би трябвало да има още едно подпомагане. Лозарите следва да се насочат към междуведомствените комисии, които са си направили протоколите. Там нещата по принцип вървят по-бавно. По отношение на пропадналите площи, ние сме взели мерки. Миналата седмица имахме решение на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“, така че от наша страна бързо ще бъде изчистено плащането“, заяви Гечев.

Днес министърът пристигна в Рибарското селище край Бургас, където провежда среща със земеделските производители от региона. На нея те ще бъдат запознати с проекта на Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г., както и ще бъдат разяснени техните възможности съгласно него.

Leave a Comment