Земеделският министър разясни финансовата архитектура на Стратегическия план в Бургас

При 1,6 млрд. лева директни плащания годишно 3% ще са за младите фермери, 10% ще са преразпределителни, 25 на сто – зелени

Гечев1Надявам се с новия Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони (СПРЗСР) фермерите да получат европейската подкрепа, която им е нужна, за модерно и конкурентоспособно земеделие. Това каза министър Явор Гечев на среща със земеделски производители за представяне на СПРЗСР 2023-2027, организирана от Български фермерски съюз в Бургас.

„Планът съдържа всичко, което ще се изпълнява в земеделието следващите 5 години, той е по-различен, по-сложен и по-зелен. В него са и директните плащания, и инвестиционните мерки, и европейските цели, които трябва да постигнем“, коментира агроминистърът. Той информира, че в СПРЗСР са заложени общо около 98 интервенции. Ясни са параметрите на Първи стълб, по който предвиденият бюджет е 1,6 млрд. лева на година. От него 3% се насочват за млади земеделски стопани. 10% са заложени за т.нар. преразпределителни плащания за малките производители. Предвидено е 25 на сто от средствата да са за екосхеми.

Земеделският министър поясни още, че до момента се е взимало една цялостна ставка,  а с новия план 1/3 от нея ще зависи от екологични дейности, които  фермерите трябва задължително да изпълнят. 15% от бюджета на Първи стълб ще бъдат насочени за обвързана подкрепа, от които 60% е за сектор „Животновъдство“ и 40% за „Растениевъдство“. 2% от тях са за протеинови култури.

„Ясни са и секторните интервенции, за които ще бъдат заделени около 1,5% от общия бюджет на директните плащания, като са направени така както са поискани от самия бранш“, информира министърът. Според него те са малко по-различна политика, която не е чак толкова популярна, в която влизат и групите организации на производители. „Един от акцентите, който ще искаме за следващия период, е по-правилно коопериране, за да може да е по-конкурентно българското земеделие“, уточни още той.

„Нов момент в Стратегическия план е въвеждането на  „социалната условност“ и интервенциите за управление на риска”, съобщи Явор Гечев. По думите му  планът не е начало, той не е край, не е и мантра, може да се променя, важното е да бъде ефективен.

Земеделският министър посочи, че до момента никой не е изпълнявал това, което пише в СПРЗСР и подчерта, че  през първите две години от неговото прилагане ще има възможност той да се променя. „Ние самите вече откриваме недостиг на информация в него и неправилни неща. Затова срещи като днешната са полезни, за да има обратна връзка, проведохме и Консултативни съвет по животновъдство, по  плодове и зеленчуци, а ни предстоят и още разговори с бранша“, разясни той.

Относно екосхемите министърът уточни, че фермерите ще трябва да ги изпълняват, за да имат допълнителна доходност. По думите му, ако тези средства не бъдат усвоени, ще бъдат загубени, защото не могат да бъдат пренасочвани към други дейности. Той допълни, че схемите са така насочени, че да изпълняват пряко приоритети свързани с целите на зелената сделка. „Има дейности, които са пряко насочени към намаляване на пестицидите, намаляване на торенето, преминаване към 10% на ландшафта инфраструктура, т.е. незасети земи, които са само за природните дадености за птиците, заместването на изкуствените торове с естествени такива, което ще е много труден преход“, посочи Явор Гечев.

Агроминистърът обясни, че има и отделно перо насочено към биоземеделието. „Заложени са различни парични стимули по отношение на биологичната продукция, така и редица екологични мерки, които ще доведат до  увеличаване на биологично производство. Т.е. ще стимулираме прехода към биологично производство и екологично чиста продукция“, съобщи Явор Гечев. И уточни, че това трябва да доведе до разгръщане на сектора, защото в България биологичното производство не е много спрямо равнищата в Европа.

Земеделският министър пое ангажимент именно в Бургас да бъде направено първото официално представяне на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури /2021-2027г./ Той уточни, че тя е готова и изпратена за разглеждане в ЕК, а новата Програма е по-целенасочена и пазарно ориентирана в сравнение с предишната. Освен това министърът увери, че в региона ще бъде направена и държавна борса. „По този начин ще се осигурява бърз достъп до пазарите по Южното Черноморие и развитието на подобен вид тържища е стратегия на държавата“, обясни министър Гечев. И уточни, че заедно с кмета на Бургас Димитър Николов ще се търси най-подходящото място и парцели в държавни земи за изграждането й.

От днес до 5 декември започва и извънредният прием на заявления за подпомагане по подмярка 22.1 „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани, които са особено засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Leave a Comment