С. Дянков: 1.5 млрд. лв. отиват тази година в земеделието

До юли ще представяме отчети как харчим, август продължаваме да управляваме. Дупка в бюджета няма да има

Най-много европейски средства ще получи и тази година земеделието. Трябва да усвоим общо 3.6 млрд. лева по европрограмите, а от тях 1.5 са за селското стопанство. Това заяви сутринта по Нова министърът на финансите Симеон Дянков. На второ място са парите по програма Транспорт. Двата сектора – аграрният и транспортният, ще получат около три четвърти от всички средства. „Не сме мислили ние това разпределение“, вметна Дянков. То е заложено още през 2007 г. от Меглена Кунева и има грешки.

Финансовият министър посочи още, че има неизхарчени бюджетни пари от 2012 г.“ Дефицитът беше 1.1 млрд. лв., от които похарчихме 360 млн. лв. С остатъка ще финансираме здравния сектор“, уточни Дянков. Още от януари сме вдигнали заплатите в някои медицински направления и особено – на медицинските сестри. Доходите на полицаите са високи – няма да ги увеличаваме“, категоричен беше той.

За работниците във ВМЗ Сопот Дянков потвърди, че са в тежка ситуация, но добави, че държавата не може да носи отговорност. „Има други военни предприятия, които работят с една трета от персонала на ВМЗ и са на печалба“, даде пример министърът и обобщи, че този сектор трябва да премине изцяло в частни ръце. „Хората от Сопот и региона не са виновни, че някога социалистическата власт е решила да вдигне там оръжейно предприятие. Затова от две-три седмици в правителството мислим мислим за програма, която да позволи на местното население да се занимава с алтернативни дейности“.

На въпроса дали ГЕРБ няма да се изкуши и да започне предизборно да харчи повече, отколкото бюджета позволява, финансовият министър отговори така: „В нашето министерство ще правим ежемесечен отчет как се разходват парите, така че бюджетна дупка няма да има. Всичко е разпределено. Харчим по план до юли, минават изборите и след това продължаваме да изпълняваме заложеното.“

 

Leave a Comment