Явор Гечев пред НАЗ: Като че ли вече е време да приемем Закон за браншовите организации

Служебният министър заяви при откриването на Агро Семинара на зърнопроизводителите, че, ако му стигне времето, би подкрепил по-голям бюджет на помощта за газьола и подкрепа за закупуване на торове

Явор Гечев, НАЗ„Като че ли вече му е време на Закона за браншовите организации“, сподели преценката си днес пред членове на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) служебният земеделски министър Явор Гечев. Той бе гост на асоциацията при откриване на 10-ия Национален Агро семинар, който започна в Пловдив и ще продължи утре.

Явор Гечев отговаряше на поредица от въпроси, зададени от зърнопроизводителите и един от първите бе кога най-после ще има Закон за браншовите организации. Служебният министър обясни, че законът е наличен, разработен още по времето на служебното правителство на Стефан Янев. Проектът на браншовия закон ще бъде внесен съвсем скоро, увери Гечев.

Той заяви още, че НАЗ отговаря на всички критерии за браншова организация.

Относно очакваните от зърнения сектор промени в Закона за опазване на селскостопанското имущество, както и на Закона за стопанисване и ползване на земеделските земи, служебният министър обясни, че има визия за това как да се редактират двата закона. Проблемът обаче е в това, че никой не знае докога ще управлява служебното правителство и дали ще има време (пък и действащо Народно събрание), за да се коригират толкова тежки и важни закони.

Земеделският министър каза, е „за“ производителите да бъдат подкрепени при закупуването на торове. Явор Гечев се съгласи още и с необходимостта да се увеличи бюджетът на помощта за газьол. Това обаче засега няма как да стане, тъй като към момента се говори, че няма да се приема национален бюджет за 2023 г., а ще бъде удължена рамка на бюджета за 2022 г.

Явор Гечев отговори на друг въпрос, че не знае защо зърнопроизводителите, които на практика са най-пострадалия сектор заради войната в Украйна, не са получили подпомагане по държавната помощ заради руската агресия. Той каза, че решението кои сектори и с колко да бъдат подкрепени са взети при редовното правителство на Кирил Петков. Според министъра не е било редно зърнопроизводството да бъде изцяло изключено от извънредните помощи, които се раздаваха в последните две години.

Министърът каза на зърнопроизводителите, че от 2023 г. ще могат да получат подпомагане по редица еко схеми. „Ако вашият сектор не се включи (в еко схемите), средствата трудно ще бъдат усвоени“, заяви той.

Освен това за пръв път браншовите организации ще могат да получат финансиране, за да извършват обучение на своите членове.

Leave a Comment