8 организации от „Плодове и зеленчуци“ искат от президента и еврокомисаря да блокират внесения Стратегически план

В писма до София и Брюксел браншовиците питат коя външна организация е разработила Плана, без да се допита до сектора?
Защо бюджетът за консултанти е раздут, а подпомагането на земеделските стопани е орязано и заплашено от десетки рестрикции?

кола мачка доматиОсем организации от сектор „Плодове и зеленчуци“ изпратиха гневни писма както до българските власти (президента Румен Радев, председателят Росен Костурков и членовете на земеделската комисия в парламента), така и до Комисаря по земеделие и селски райони Януш Войчеховски в Брюксел. Земеделският министър Явор Гечев не е сред адресатите.

Основна тема в писмата е Стратегическият план и огромното недоволство, което последният му вариант, внесен в Европейската комисия в началото на ноември, е предизвикал сред браншовите организации.

Авторите твърдят, че планът не само че не е съгласуван с тях, но и не е съобразен със изпратените от сектора становища и предложения. Те посочват, че от Министерството на земеделието са информирани, че Стратегическият план е разработен от външна фирма., чието име не е оповестено. При разработката субсидиите за сектора са орязани, предвидени са десетки рестрикции, липсват финансови инструменти за подкрепа. Това се случва в условията на силна стагнация, инфлация, натиск на вноса и криза, невиждана от години.

В същото време бюджетът за консултанстски услуги е раздут. В писмото се отправят обвинения на лобизъм, настоява се за одит и проверки заради пренасочване на средства от европейските фондове.

8-те браншови организации настояват Стратегическият план да бъде върнат и преразгледан, за да не погине напълно секторът на плодовете и зеленчуците, който осигурява най-много работни места.

Писмото, изпратено до комисаря Войчеховски е със сходно съдържание. Авторите пишат: „Принудени сме да се обърнем към Вас, защото настоящото ръководството на Министерство на земеделието в България не се съобразява с нашите становища, предложения и ни изолира напълно от обсъжданията на последния вариант на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони през новия програмен период 2023-2027г.“

Представяме ви пълния текст на писмото, изпратено до президента Румен Радев, председателят на парламентарната Комисия по земеделие Росен Костурков и до членовете ѝ.

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ, УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯ ПО ЗЕМЕДЕЛИЕ В 48-МОТО НС, УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА КОМИСИЯ ПО ЗЕМЕДЕЛИЕ В 48-МОТО НС,

Пишем Ви от името на неправителствени организации от сектор „Плодове и зеленчуци“ в България като настояваме внесеният Стратегически план на Р България да бъде преразгледан.

Принудени сме да се обърнем към Вас, защото настоящото ръководството на Министерство на земеделието в България не се съобразява с нашите становища, предложения и ни изолира напълно от обсъжданията на последния вариант на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони през новия програмен период 2023-2027г.

Въпреки че ние заявихме писмено несъгласието си с предложения вариант и бюджети за сектор „Плодове и зеленчуци“ в Стратегически план и поискахме допълнителна среща и обсъждания, без да получим отговор, Стратегическият план е изпратен за съгласуване и одобрение в Брюксел.

Много от разписаните мерки, критерии, изисквания, разпределение на бюджета по първи и втори стълб обслужват лобистки интереси и консултанти и са в пълно противоречие на потребностите на сектор „Плодове и зеленчуци“, което ще доведе до окончателното  унищожение на сектора и завишаване на вноса от трети страни.

Секторът е перманентно недофинансиран след 2007 г. и това доведе до спад в площите и производството за някои от най-важните и консумирани култури повече от 6-8 пъти. При енергийната криза, неколкократното повишение на цените на торове, препарати, инфлация, военно положение в близост, увеличаване на изискванията, е невъзможно да се произвеждат плодове и зеленчуци с така заложените бюджети в плана. Стопаните са принудени да изоставят насажденията си, да се отказват от производството и да напускат страната. А това поставя под съмнение националната и продоволствена сигурност на населението в България.

Бюджетът за консултантски услуги е раздут неимоверно като в същото време бюджетите за първичния производствен сектор – „Плодове и зеленчуци“ са значително намалени.

Непрофесионално и необективно са заложени десетки рестрикции за получаване на финансова подкрепа от реалните земеделски производители в сектора. Предложенията за включване на финансови инструменти бяха отхвърлени. Като оправдание за това беше дадено обяснение, че планът е разработван от външна фирма, която не ги е предвидила и ще се предвидят след 2 години.

Не знаем коя е тази фирма, никой от нашите членове не е имал срещи, интервюта, анкети или разговори с тази фирма. Как се разработва Стратегически план от външна фирма без комуникация с браншовите организации или производителите и потенциалните бенефициенти?? На базата на какви анализи и данни фирмата е разписала тези бюджети, ставки и индикатори? Кога са съгласувани с нашите производители?

Регистрират се нови НПО-та обслужващи интересите на властимащите и се взема под внимание само тяхното становище.

В няколко програмни период се разработват по 50-60 мерки, от които до края на програмния период например – 2020 г. са стартирали едва 20 мерки от 56 и започва ударно отваряне на мерки и „усвояване“ на бюджети за приближени до управляващите бенефициенти. Този подход се прилага отново и в новия Стратегически план с множество заложени интервенции и инвестиционни мерки, които са трудно изпълними с наличния административен капацитет на ДФЗ-РА.

Например проекти подадени през септември 2021 г. по Мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, все още през ноември 2022 г. чакат оценка и договори за финансиране. Въпреки че усвояването на средствата на действащата ПРСР (2014-2020) , две години след края й е под 70 %. Само като пример ще споменем, че в началото на настоящия програмен период през 2016-2017 г. беше заявено, че е изчерпан бюджета за Мярка 211 „Плащания на земеделски стопани за природни ограничения в планински райони“ и въпреки, че имаше желаещи биопроизводители с био сертификати да продължат с нови 5 годишни ангажименти им беше отказано поради липса на бюджет. Същите бяха санкционирани и по Мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ да не получат допълнителен стимул като био производители, въпреки че имат био сертификат, защото нямат нов договор по Мярка 211 „Плащания на земеделски стопани за природни ограничения в планински райони“. С подобни заложени допълнителни рестрикции и обяснения бяха унищожени, а други прекратиха дейността си като реални биопроизводители повече от 1000 стопанства.

Но на последното 19 заседание на Комитета по наблюдение на ПРСР (2014-2020) беше взето решение близо 49 мил. евро от Мярка 11„Биологично земеделие“ да се прехвърлят към други мерки.

Откъде дойдоха тези пари, защо неоснователно бяха унищожени стотици био производители и защо те не бъдат компенсирани след като сега става ясно, че има бюджет??

Защо се унищожават стопански субекти с лека ръка? За изясняване на този казус би било добре да се насрочи одит и проверка!

В новия Стратегически план се отделят 25% за еко схеми. А ако се запази този подход на унищожение на биопроизводителите и отново пренасочваме бюджета към общинските мерки?? Как ще се постигнат планираните резултати и индикатори за еко схемите и биопроизводството?

Ще се промени ли стилът на работа в МЗм и ДФЗ?

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ, УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА КОМИСИЯТА ПО ЗЕМЕДЕЛИЕ,

Настояваме от името на нашите членове Стратегическият план на България да бъде върнат за преразглеждане и провеждане на обществено обсъждане, за да може производителите да изразят своето становище, да се избегнат грешките, да се спаси един сектор създаващ най-много работни места и да се спази РЕГЛАМЕНТ (EС) 2021/2115 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 2 декември 2021 година.

Тук най-рестриктивни и дискриминационни мерки се предприемат именно срещу най-уязвимите сектори на земеделието, „Плодове и зеленчуци“ и „Биопроизводство“.

Тук положението е пълна трагедия, търсени и качествени българските плодове и зеленчуци се потъпкват и унищожават!

Вносители:

Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните

Добруджански овощарски съюз

Национална Био Асоциация

Съюз на дунавските овощари

Национален съюз на градинарите в България

Асоциация български зеленчуци 

Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция 

Асоциация на овощарите в България 

 

 

 

 

 

Leave a Comment