Цената на природния газ може да поскъпне с 18,6% заради скъпия резерв в Чирен

Булгаргаз

Въпреки очакваното и през януари 2023 г. увеличение, синьото гориво ще остане далеч по-евтино от септемврийската цена от 353 лева за мегаватчас

Към днешната дата цената на природния газ за декември се запазва на нивата от 145,87 лева за мегаватчас (MWh) – без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това каза директорът на Дирекция „Търговия с природен газ“ Веселин Синабов в „Булгаргаз“ по време на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за обсъждане на доклада на дружеството относно цената за декември, съобщи БТА. „Не очакваме значителни изменения към 1 декември, когато ще бъде внесено окончателното заявление“, добави той.

БТА припомня, че КЕВР утвърди за ноември цена от 123,01 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това означава, че, ако регулаторът одобри поисканата от обществения доставчик цена, през декември синьото гориво ще поскъпне с 18,58 процента.

Председателят на КЕВР Иван Иванов посочи, че има известно намаление на цената на европейските газови борси, което, макар и малко, се надява да се потвърди на 1 декември сутринта. Природният газ у нас можеше да бъде по-евтин, ако не беше високата цена на синьото гориво, което се съхранява в подземното газохранилище в Чирен. Причината е, че периодът, когато в него беше нагнетено основното количество природен газ, съвпадаше с най-високите цени на синьото гориво през август и септември. „Оказа се, че за декември от всичките сегменти, по които се формира миксът на цената на природния газ, цената от Чирен е най-висока“, посочи Иванов.

Председателят на КЕВР очаква цената на природния газ през януари да бъде още малко по-висока. Въпреки това тя няма да има нищо общо с цената от 353 лева за мегаватчас, която беше през септември. Иванов е направил паралелни изчисления, които показват, че ако сега „Булгаргаз“ беше купувал природен газ от руската компания „Газпром-Експорт“, предложената днес цена щеше да бъде 157,20 лева за мегаватчас, а не 145,87 лева.

На 1 декември от 15:00 часа на закрито заседание КЕВР ще се произнесе с решение по заявлението на „Булгаргаз“ за утвърждаване на цена за декември, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Leave a Comment