Комисията по земеделие ще изслуша Явор Гечев по конфликти със секторите Лозя, Плодове и Зеленчуци

Росен Костурков

Росен Костурков

На заседание утре, 30 ноември, парламентарната Комисия по земеделието, храните и горите ще срещне служебния земеделски министър Явор Гечев и зам.-министър Тодор Джиков с представители на организации от секторите лозарство, овощарство, зеленчукопроизводство и биопроизводство.

В началото на ноември лозарите излязоха на протест за пореден път и исканията им нямат отговора, от който те биха били удовлетворени.

Както Агро Пловдив написа миналата седмица, осем браншови организации от плодове и зеленчуци, и биопроизводство, изпратиха две писма – едното до президента Румен Радев и до председателя на парламентарната земеделска комисия Росен Костурков и членовете на комисията, и второто до еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски.

В писмото си организациите твърдят, че Стратегическият план, чието прилагане ще се задейства от 2023 г., е с намалени ставки за подпомагане на плодовете и зеленчуците и с увеличен бюджет за консултантски услуги. Те твърдят, че в условията на няколко кризи, много представители на секторите няма да издържат и ще излязат от производството. Организациите искат Стратегическия план да бъде коригиран с участието на браншови представители.

Заседанието ще започне в 16:30 часа и ще се излъчва на живо от страницата на парламента.

Leave a Comment