Светът преминава през най-тежката епидемия от птичи грип в историята

Безпрецедентна е тазгодишната зараза по дивите птици
Морските птици са най-засегнати от птичия грип

Морските птици са най-засегнати от птичия грип

Какво представлява птичият грип и колко е смъртоносен?

Птичият грип е инфекциозна болест по домашни и диви птици, която съществува от век. Обикновено се разгаря през есента, преди да изчезне.

„Произхожда от патиците в Европа и Азия и се разпространява сред други птици“, казва Пол Дигард, професор по вирусология в института Рослин към Единбургския университет, цитира Би Би Си в обширна публикация за инфлуенцата по птици.

Вирусът H5N1, който е най-разпространеният щам в момента, беше докладван за първи път в Китай през 1996 г. и оттогава избухва спорадично.

Тази година обаче вирусът се задържа много по-дълго от обикновено.

Щамът H5N1 е смъртоносен и може да се разпространи в цели стада домашни птици в рамките на няколко дни, чрез птичи изпражнения и слюнка или чрез замърсена храна и вода.

Настоящата вълна от птичи грип е най-лошата в Европа и в САЩ.

„160 милиона домашни птици по света са били убити от този вирус или е трябвало да бъдат унищожени от фермерите, за да овладеят заразата“, казва професор Мунир Икбал от института Пирбрайт в Обединеното кралство, който е специализиран в хуманното отношение към животните.

„Това включва 100 милиона домашни птици в САЩ и Европа.“

В западноевропейските страни, като Обединеното кралство, това доведе до недостиг на яйца в магазините и опасения от недостиг на пуйки по Коледа.

Какво е необичайното в това огнище?

Повече от всякога диви птици са били убити от птичи грип тази година – като морските птици са особено силно засегнати.

Популацията на къдроглавите пеликани в Гърция драстично намаля тази година

Популацията на къдроглавите пеликани в Гърция драстично намаля тази година

Настоящият вирус е засегнал 80 различни вида птици“, казва професор Икбал. „Например, той е убил 40% от популацията на скуа в Шотландия и 2000 къдроглави пеликана в Гърция.“

Това „огромно огнище“ се разпространи и сред видове като тюлени и лисици, казва ветеринарният експерт д-р Луиз Монкла от Университета на Пенсилвания във Филаделфия, САЩ.

„Тези огнища започнаха в Европа, след това се разпространиха в Северна Америка и за разлика от минали огнища не са изчезнали“, казва тя.

Намираме се в средата на „безпрецедентна епидемия от болести по дивата природа, чийто мащаб и обхват са потресаващи“, казва д-р Ребека Поулсън от Университета на Джорджия, САЩ.

Учените не са сигурни защо тази епидемия е толкова по-лоша от другите. Възможно е вирусът да е мутирал, за да може да се разпространява по-лесно от птица на птица или да остане по-дълго в околната среда.

Д-р Нанси Бееренс, експерт по птичи грип в Wageningen Bioveterinary Research в Холандия, която анализира проби за съмнение за птичи грип, казва, че вирусът сега може да е повсеместен при дивите птици.

„Тъй като вирусът вече е заразил много видове диви птици, става малко вероятно той да изчезне отново от популацията на птиците“, казва тя.

Какво се прави за справяне с епидемията?

Китай ваксинира домашните птици.

Други страни обаче избягват това, защото е трудно да се прецени кои птици са имунизирани от ваксината и кои не – и така месото и яйцата от ваксинираните стада не могат да се продават в чужбина.

„Има строг контрол върху износа, когато дадена страна реши да ваксинира“, казва д-р Морис Питески от Факултета по ветеринарна медицина, Калифорнийски университет, Дейвис.

Вместо това правителствата в страните от ЕС и Северна Америка като цяло казаха на своите фермери да умъртвят всички домашни птици във всяко стадо, в което е избухнал птичи грип.

На фермерите в Обединеното кралство и Франция също беше казано да отведат свободно отглеждани домашни птици на закрито, за да предотвратят заразяването им от диви птици.

Въпреки търговските недостатъци на ваксинирането на домашни птици, правителствата във Франция и Холандия започнаха изпитания на ваксини, за да се опитат да поставят епидемията от птичи грип под контрол.

Риск ли е птичият грип за хората?

В някои случаи хората са хванали птичи грип, когато са влезли в близък контакт със заразени птици.

„Настоящият щам на H5N1 в момента изглежда е с нисък риск за това“, казва проф. Дигард.

Той обаче казва: „Имаме нужда от подходящо наблюдение за това докъде се разпространява, като наблюдаваме дивите птици и като получаваме доклади от ветеринари, занимаващи се с домашни животни.“

Забележка: В сайта на Българската агенция по безопасност на храните не може да бъде открита информация колко български ферми и птици са били засегнати от инфлуенца тази година и дали има наблюдения върху разпространението на болестта по дивите птици

Leave a Comment