ЕК прие Стратегия за дронове 2.0, която включва въздушни таксита до 2030 г.

От януари 2023 г. U-space ще управлява трафика на дронове

дронЕвропейската стратегия за дронове 2.0 , приета днес от Комисията, определя визия за по-нататъшното развитие на европейския пазар на дронове . Той се основава на рамката за безопасност на ЕС за работа и определяне на техническите изисквания за дронове.

Благодарение на всеобхватната регулаторна рамка на ЕС , безпилотните самолети са летели безопасно в продължение на стотици хиляди часове в небето на Европа, например за проучване на инфраструктура, наблюдение на нефтени разливи или вземане на проби от почвата. Проектите за използване на дронове за медицински въздушни доставки , транспортиране на медицински проби между здравните служби също напредват добре. Внедряването на „U-space“ през януари 2023 г., европейска система, уникална в света за безопасно управление на трафика на дронове, ще постави основата за увеличаване на операциите.

Преди да продължи напред с тези иновативни технологии, Комисията иска да гарантира, че обществото подкрепя дронове. За да се отговори на опасенията относно шума, безопасността и неприкосновеността на личния живот, стратегията следователно призовава националните, регионалните и местните общини да гарантират, че услугите с дронове са съобразени с нуждите на гражданите.

Стратегията предвижда следните услуги с дронове да станат част от европейския живот до 2030 г.:

– Спешни услуги, картографиране, изображения, инспекция и наблюдение в рамките на приложимите правни рамки чрез граждански дронове, както и спешна доставка на малки пратки, като биологични проби или лекарства.

– Иновативни услуги за въздушна мобилност, като въздушни таксита , предоставящи редовни транспортни услуги за пътници, първоначално с пилот на борда, но с крайната цел за пълно автоматизиране на операциите.

Стратегията също така идентифицира области за синергии между граждански и отбранителни дронове, както и за увеличени възможности за борба с дронове и устойчивост на системата.

19 действия за утрешния пазар на дронове

Комисията ще започне работа по 19-те водещи оперативни, технически и финансови действия на стратегията за изграждане на правилната регулаторна и търговска среда за утрешното въздушно пространство и пазар на дронове:

  1. Приемане на общи правила за летателна годност и нови изисквания за обучение на пилоти на дистанционни и eVTOL (пилотирани електрически вертикални излитащи и кацащи) самолети.
  2. Финансиране на създаването на онлайн платформа за подкрепа на местните заинтересовани страни и индустрията, прилагащи устойчива иновативна въздушна мобилност.
  3. Разработване на стратегическа пътна карта за технологии за дрон за идентифициране на приоритетни области за научни изследвания и иновации, за намаляване на съществуващите стратегически зависимости и избягване на възникването на нови.
  4. Определяне на критерии за доброволен етикет за дрон, одобрен за киберсигурност .

 

 

Leave a Comment