Людмил Работов: Най-лошото е, че държавата не прави нищо, за да ни защити от вноса от Украйна

Стратегическият план е сложен, подпомагането за слънчогледа е подигравка

По време на 10-ия Агро семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите, който се проведе миналата седмица в Пловдив, земеделци от цялата страна имаха възможност да задават въпроси на служебния земеделски министър Явор Гечев и съответно да получават отговори. Те получиха разяснение и за Стратегическия план 2023-2027 г. 

Попитахме Людмил Работов – председател на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив, който бе в залата, оптимист ли е, след всичко чуто?

Людмил Работов

За мен Стратегическият план е доста сложен и объркващ. Трябваше да има опростяване на самите изисквания, а всъщност те се усложниха и стана доста непонятно как ще се прилагат еко схемите и интервенциите.

Мисля, че всичко, което се прави, трябва да е в полза на земеделските производители. Вместо това имаме прекалено много и объркваща информация.

Може би трябва да имаме малко време да се адаптираме и да разнищим нещата, за да се напаснем към предложените възможности.

Трябва да изберем схема, която хем да носи допълнителни приходи, хем да не ни затормозява толкова много по отношение на спазване на изискванията.

Всяко ново начало е трудно. Надяваме се, че новото в схемите ще е заимствано от старото и ще е подобрено – това е целта на прогреса.

Министър Гечев обеща Закон за браншовите организации. Дай Боже обещанието да се спази и най-после да се случат нещата.

В момента най-лошото е, че държавата нищо не прави за защита на земеделските производители от вноса от Украйна. Трябва управляващите да обмислят по какъв начин да ограничат максимално реализацията на украинско зърно на българския пазар. Нека наистина да се направят транзитни коридори, за да може да сме солидарни с украинския народ. Но нека и ние да не сме потърпевши.

Смятам, че е необходимо да се искат компенсации от ЕК, тъй като България, Румъния и съседните на Украйна държави са най-засегнати от стоката, която влиза и се реализира на нашите пазари. А нашата родна продукция няма пазар.

А за това дали сме доволни от помощта за слънчогледа, мога само да кажа, че тези 6000 лева на стопанство са смешни и са подигравка. 

Още по темата: Ангел Вукодинов: Зърнопроизводителите не сме happy, но най ме притеснява безхаберието в държавата

 

Leave a Comment