AgroHub.BG бе представен на семинара на НАЗ

Светлана Боянова - АгрохъбМодерно, дигитално, прецизно и щадящо ресурсите земеделско производство – за това ще работи новият AgroHub.BG, представен на 24 ноември в Пловдив по време на Десетия национален агро семинар на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Пред близо 400 гости от цялата страна беше официално поставено началото на първия Европейски цифров иновационен хъб (ЕЦИХ), създаден по инициативата на няколко технологични компании, научни и експертни организации, НАЗ и подкрепата на Община Пловдив.

Прочети още: Светлана Боянова: Целта на Европейския цифров иновационен хъб е да срещнем фермерите с новите технологии

Земеделието има интерес

„Считаме, че нашият сектор е време да се отвори. Не само за нови технологии, а и за нови лица, нови фирми, нови хоризонти“, каза председателят на УС на НАЗ, Костадин Костадинов, при представянето на ролята на асоциацията в консорциума от фирми и организации, работещи по тази инициатива.

НАЗ се включва в проекта AgroDigiRise на АгроХъб.БГ с основна цел да подобри и усъвършенства дигиталните умения на своите членове, но и на земеделските производители като цяло. Организацията, както и останалите членове на хъба, ще работят за скъсяване на дистанцията между науката, бизнеса и практиката. Мрежата от регионални организации на НАЗ и координаторите по места ще помогне да се достигне до всички членове на асоциацията, които от своя страна ще съдействат за нуждите на земеделските стопани по места.

Технологии от бъдещето тук и сега

Ще бъдат изградени 16 демонстрационни точки в цялата страна при различни видове култури, климатични и почвени условия. По този начин земеделците ще имат достъп до високоефективно земеделие с добавена стойност.

Автоматизацията на напоителния процес, прецизно хранене, мониторинг на културите, както и контрол на климата в оранжериите – за това ще работят от „Ондо Солюшънс“, една от технологичните компании, членове на хъба. „Бивайн“ от своя страна предлагат цялостни решения за лозари и винопроизводители, които на базата на анализ на данни от техните лозови масиви, могат да взимат информирани решения. По този начин те имат съветник, с който да дигитализират операциите, свързани с въвеждане на данни, както и цялостен анализ на дигиталния им дневник.

С експертизата при използването на дистанционни методи е свързано участието на третата технологична компания в ЕЦИХ АгроХъб.БГ. „Планирали сме в демоточките да прилагаме сателитни снимки и достъпни източници като Коперникус, както и сателитни снимки с много висока разделителна способност на 4 нива, сателитни снимки с 10 метра резолюция, сателитни снимки с по-висока резолюция, дрон и наземно измерване на състоянието на посевите.“, поясни продуктовия мениджър на „ТехноЛогика“ Васил Василев по време на семинара на НАЗ. Участието на „ТехноЛогика“ в представянето на хъба предизвика огромен интерес сред присъстващите гости, които си дадоха сметка, че именно това е компанията, разработила системата ИСАК.

За първи път заедно

Науката, бизнес консултациите и финансовите услуги също ще бъдат неизменна част от дейността на АгроХъб.БГ. За първи път ще се търси синергията между внимателно подбрани партньори с различни опит и експертиза. Сред тях са и Институт за агростратегии и иновации, Аграрен университет – Пловдив, ИЗК Марица, Клийнтех България, Център по растителна системна биология и биотехнология; Институт по философия и социология при БАН; Българска асоциация на търговците на агротехника; Фондация Приложни изследвания и комуникации, Клъстер Тракия икономическа зона и Община Пловдив като асоцииран партньор по проекта.

Leave a Comment