Сектор Винени лозя може да получи финансиране от еко схемите за трайни насаждения по Първи стълб

Сдружението на българските лозари информира, че за ЕК няма проблем, ако държавата подпомага сектора

лозя, лозе в БрестовицаСтопаните на винени лозя ще могат да получат допълнително финансиране по еко схемите от Първи стълб (виж в Стратегическия план от 479 стр. до 525 стр.). Тези еко схеми, за които е записано, че могат да се приложат за трайни насаждения, са валидни и за винените лозя, разясни експертът от министерството Аделина Стоянова.

Това стана ясно по време на заседанието на парламентарната земеделска комисия вчера. Първа точка от дневния ред бе за проблемите в сектор Винени лозя. От страна на Националното сдружение на българските лозари взе участие председателят Атанас Василев, който още в самото начало заяви, че състоянието на сектора е изключително трагично и че той е пред изчезване.

Служебният земеделски министър Явор Гечев посочи редица дефекти в законодателството и каза, че се разработва национална стратегия за лозарството, която скоро ще е готова. Основните препоръки в нея за подобряване на лозарството ще бъдат вкарани в законодателството.

Депутатът от ГЕРБ и бивш министър на земеделието Десислава Танева предложи на земеделският министър да помисли за държавно подпомагане към сектора, така както се подпомагат животновъди и тютюнопроизводители. Явор Гечев изрази съмнение, че ще бъде нотифицирано такова искане.

Земеделският министър припомни, че секторът на винените лозя е бил финансиран с 32 лева/дка чрез помощта за Украйна и с още 18 лева в последното подпомагане (5% от ПРСР). Гечев каза още, че от 2023 г. лозарите ще могат да се възползват от възможностите на Взаимоспомагателния фонд. В самостоятелната лозаро-винарска програма производителите ще могат да кандидатстват за закупуване на техника, различна от трактори.

Атанас Василев каза, че при среща на членове на сдружението с еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски, той е заявил, че ЕК не вижда проблем, ако държавата финансира винените лозя.

Leave a Comment