Докато МЗм се наумува, инициатори се събират да учредят Българска аграрна камара

момчета на хорото в БрестовицаИнициатори за създаването на Българска аграрна камара се събират утре в биологическия факултет на Софийския университет, за да решат каква да е структурата на обединението, условията за участие, целите, финансирането и т.н., както и кои да са стъпките за учредяването.

Това се случва на фона на твърде честото напоследък анонсиране на предстоящия законопроект за браншовите организации.

Служебният земеделски министър Явор Гечев обеща този законопроект още миналата година като служебен заместник-министър на земеделието.

При откриването на Агро семинара на Националната асоциация на зърнопроизводителите на 24 ноември също каза, че вече е време да внесе законопроекта, който е готов още от миналата година. След това на 30 ноември, когато се срещна с представители на браншови организации от секторите Лозарство, Плодове и Зеленчуци, отново спомена, че законопроектът вече натиска дръжката на вратата, за да мине на етап обществено обсъждане.

Въпросният законопроект все още липсва на сайта на министерството, лисва и на всички браншовици, които очакват да го видят.

Утре обаче сбирката за създаване на Българска аграрна камара наистина ще е реална и идеята ще получи някакво ускорение.

Впрочем, някои от посочените 53-ма членове на Инициативния комитет дори не знаеха, че са вписани. Други са посочени като само като сектори, например „трюфели“, „гъби“, „риби“, „гори“.

Прави впечатление, че сред участниците в инициативата има търговци, преработватели, учени, консултанти, известни фермери, фирми и т.н.

Въпросът тук е защо ще се хаби енергия и време за създаване на аграрна камара, след като ще има закон или по-точно законопроект, който вероятно ще опише принципа за създаването на камара. Законът трябва да е по-голям от онова, което ще решат учредителите на Българска аграрна камара.

И друго има. Ясно е, че когато инициативата тръгне от браншовици, със сигурност ще започне да боксува, докато се изтощи. Защото сме българи, не за друго. Всеки се мисли за по-опитен, знаещ, мъдър и т.н. от другите, всеки подозира всеки, и оттам е обявил война на всеки.

Едно такова обединение като земеделска камара може да се случи само със закон, който да предопредели, че членуването в камарата е задължително. Повтарям: Задължително. Защото, ако тръгнем да се правим на по-демократи от древните гърци, Камара няма да има и ще продължим нататък по неописуемия български начин. А именно, земеделската общност ще обсъжда планове, ставки, наредби и други (както иска Брюксел), а министърът ще прави каквото е решил (както обичайно се случва).

 

Leave a Comment