БГ ФИШ опровергава „Активни потребители“ за хистамина в риби и пита кой и защо нападна сектора

Асоциацията очаква спад в продажбите на риба и настоява прокуратурата да се намеси

скумрияНай-голямото браншово обединение на производителите и преработвателите на риби и аквакултури – Асоциацията БГ ФИШ, написа опровержение на публикуваното в края на миналата седмица проучване на „Активни потребители“. В проичването се посочваха данни за завишено съдържание на хистамин в някои риби, взети за изследване от големи търговски обекти в България.

От БГ ФИШ изразяват възмущение защо от „Активни потребители“ не са посочили производителя на рибните продукти с наднормено съдържание на хистамин при положение, че няма продукти без подробни етикети. Те питат още защо никой не се е обърнал към българските производители и преработватели и обединения като БГ ФИШ за разяснения по темата.

Според рибната асоциация прокуратурата трябва да се самосезира и да проучи действията на „Активни потребители“.

БГ ФИШ обединява 25 фабрики с 70% дял от преработката и търговията за 2021; 53 риболовни съда, от които 22 лодки и 31 кораба с 61% дял от риболова за 2021 г.; и 16 ферми за риба и миди с 35% дял от аквакултурата за 2021 г.

„В навечерието на светлия християнски празник Никулден сме силно изненадани и възмутени от факта, че Асоциация „Активни потребители“ изнася информация, в която има редица неверни твърдения, информация, която буди съмнения и информация, която трябва да възбуди интереса на институциите и разследващите органи“, пишат от рибната асоциация.

От БГ ФИШ очакват твърденията за хистамин в рибите на „Активни потребители“ да предизвикат спад в продажбите на определени видове риби и финансови загуби за операторите

„Твърдим, че всички океански и морски риби, които са обект на внос или на търговия, са подложени на строг контрол от Българската агенция по безопасност на храните. Изследват се за хистамин още от 2003 г. БАБХ има програма за установяване на замърсители, акредитирана лаборатория по ISO:17025 и нова акредитация от 2020 г. съгласно промяната на Регламента“, посочват от асоциацията. И допълват, че рибният сектор е под сериозен контрол, а всяко предприятие има собствена мониторингова програма за самоконтрол.

„Приканваме институциите да ни подкрепят, прокуратурата да се самосезира и да изиска информация от автора на статията:

– Кой оторизиран орган взе пробите?

– Къде се намират контролните проби?

– Кой съхрани пробите от обекта до лабораторията и при какви условия се съхраниха пробите?

– Защо подобна информация излиза в навечерието на Никулден?

– Кой финансира изследването на пробите?

– Възможна ли е подмяна на пробите при пренасянето им от обекта на търговия до лабораторията?“

 

Leave a Comment