Стратегическите планове на България и Румъния – общи данни

Днес Европейската комисия одобри стратегическите планове на ОСП на България и Румъния. При разработването на своя стратегически план за ОСП всяка държава-членка избра от широк набор от интервенции на ниво ЕС, като ги приспособи и насочи към своите специфични нужди и местни условия. 

ОСП ще се възползва от 270 милиарда евро финансиране от ЕС за периода 2023-27 г. 

Двата плана, одобрени днес, представляват общ бюджет на ЕС от 20,5 милиарда евро, от които 5,6 милиарда евро за България и 14,9 милиарда евро за Румъния. 

От общия бюджет на ЕС на тези две страни повече от 5,6 милиарда евро ще бъдат предназначени за цели и екосхеми в областта на околната среда и климата и 436 милиона евро за млади фермери. 

Планът на България

рапицаПодпомагането на доходите заема важно място в българския план за намаляване на разликата в доходите между земеделските производители и работниците в други сектори. За да се постигне по-справедливо разпределение на подпомагането, малките и средни стопанства ще получат преразпределително плащане, а за по-големите стопанства ще се прилага таван от 100 000 евро. 

Над 600 милиона евро ще бъдат отделени за подкрепа на секторите на месото, млечните продукти и плодовете и зеленчуците, които изпитват затруднения (обвързано подпомагане, 13% от директните плащания – б.р.)

По отношение на екологичните действия планът ще гарантира, че над 80% от обработваемата земя има минимално почвено покритие в чувствителни периоди, за да се подобри качеството на почвата. 

Планът на България предвижда и конкретни инвестиции за увеличаване на площите с биологично земеделие. 

Финансирането за развитие на селските райони ще помогне за справяне с предизвикателствата на обезлюдяването, бедността и застаряващото население. 

Планът ще подпомогне създаването на 9 413 работни места и 650 инфраструктурни инвестиции в селските райони. Те включват изграждане или реконструкция на водоснабдителни системи или реконструкция на местни пътища, училища и детски градини. 

Повече от 5 200 млади фермери също ще получат специална подкрепа за установяване.

Планът на Румъния 

РумънияПланът на Румъния иска да подобри поминъка на фермерите и тяхната конкурентоспособност. В допълнение към подпомагането на доходите около 1,1 милиарда евро ще бъдат разпределени за инвестиции във ферми и преработвателни единици. 

Освен всичко друго, това ще подпомогне развитието на възобновяемите енергийни източници и ще увеличи добавената стойност на селскостопанските продукти. Стопанствата под 50 хектара също ще получат допълнително преразпределително плащане. 

Румъния използва 41% от своя бюджет за развитие на селските райони, за да насърчи екологосъобразни практики в райони с висока природна стойност за защита на биоразнообразието.

Очаква се 611 000 хектара земя да бъдат обхванати от подобни практики. 

За да се запази привлекателността на селските райони в Румъния, планът ще подкрепи създаването на повече от 12 000 работни места в тези райони с финансиране за предприятия и инфраструктура. Например, около 170 милиона евро ще бъдат инвестирани в модернизиране на общински пътища в селските райони. Конкретна помощ ще бъде предоставена на млади фермери, за да могат да започнат и развият своя бизнес.

Leave a Comment