Шест организации от високите технологии възразиха срещу максимален доход от 4200 лв.

Това е удар срещу средната класа, обявяват те в отворено писмо

zx450y250_338329Шест организации от сектора на високите технологии възразиха срещу предложението на БСП за увеличаване на максималния осигурителен доход до 4200 лева. То бе внесено вчера от левицата между първото и второто четене на закона за удължаване на бюджета на страната.

„Намираме за недопустимо изобщо темата да се поставя в публичното пространство, особено на фона на отсъстващ цялостен проект за национален бюджет  – без никаква ясна политическа визия за справяне със сложната икономическа ситуация и без мерки за стимулиране на високотехнологичната индустрия като двигател на изваждането от икономическата криза на страната“, обявиха представителите на високотехнологичния бранш в отворено писмо.

„Ние сме последователни в отстояването на тезата си, че увеличаване на МОД е удар върху средната класа в България, която е гръбнакът на българската икономика. Тежестта на тази мярка ще бъде понесена от креативните хора, заети във високотехнологичната индустрия, които и без друго – с много усилия и без никаква подкрепа от държавата, успяваме да задържим да работят в български компании и да плащат данъците и осигуровките си у нас“, гласи още позицията им.

В момента всеки зает във високотехнологичните индустрии създава висока добавена стойност и допринася за държавния бюджет три пъти повече от средното за страната под формата на данъци и осигуровки. Отделно от това, заетите във високотехнологичните индустрии движат потреблението в редица други сектори като търговия, туризъм, бизнес с имоти, развлечение, култура.

Организациите посочват, че повторното повдигане на темата е недопустимо при липсата на проект за нов бюджет.

 

Leave a Comment