При над 67% от домакинствата доходът е останал непроменен за последните 12 месеца

75 на сто изпитват затруднение да покриват ежедневните си разходи

НСИПрез третото тримесечие на 2022 г., за 67.3% от лицата доходът на домакинството им е останал без промяна спрямо последните 12 месеца.

Този дял намалява с повече от 5 процентни пункта спрямо предходните две тримесечия, но все още е значителе. Това показва допълнителната анкета на Националния статистически институт (НСИ) към наблюдението на домакинските бюджети през юли-септември 2023 г.

Увеличение на доходите са посочили 27.9%.

Намаление на доходите за последните 12 месеца е заявено от 4.8% от лицата.

Затрудненията при покриване на ежедневните разходи остават значителни.

През третото тримесечие на 2022 г., както и през предходните две тримесечия, делът на лицата, които изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, е относително висок – над 75%. С известни затруднения са 38.5% от лицата, 28.3% определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 10.8% – като много трудно.

Относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи 18.1% от лицата, а едва 4.3% не изпитват никакви затруднения.

Чувството за самота преобладава при лицата на възраст 65 и повече години През третото тримесечие на 2022 г. 7.6% от лицата са заявили, че са се чувствали самотни през цялото или през по-голямата част от времето през последните четири седмици, докато 44.7% не са се чувствали самотни в нито един момент. Чувството за самота е по-силно изразено при жените – 8.8% са се чувствали самотни през цялото или през по-голямата част от времето, или с 2.5 процентни пункта повече в сравнение с мъжете – 6.3%.

Не са се чувствали самотни в нито един момент 25.2% от лицата на възраст 65 и повече години.

 

Leave a Comment