Приемът на общински проекти за енергийна ефективност по ПРСР ще се удължи до 24 февруари 2023 г.

саниране на сградаПриемът на проекти по процедура Енергийна ефективност „Реконструкция, ремонт, оборудване и/или обзавеждане на общински сгради, в които се предоставят обществени услуги, с цел подобряване на тяхната енергийна ефективност“ по подмярка 7.2 вероятно ще се удължи до 24 февруари 2023 г.

Предложението, публикувано на страницата на МЗм е представено за обществено обсъждане до 15 декември 2022 г.

Кандидатстването по подмярката започна в края на юли и със заповед бе удължено до 23 декември.

По информация на общините от 18 ноември 2022 г. Агенцията за устойчиво енергийно развитие не приема документи за обследване за енергийна ефективност и сертифициране на сгради, защото е в сила Наредба № РД-02-20-3 от 9 ноември 2022 г.

Предишната наредба за енергийна ефективност от 2016 г. е отпаднала, поради което всички подадени до момента документи ще бъдат върнати за привеждане в съответствие с изискванията на новата Наредба № РД-02-20-3 от 9 ноември 2022 г. за техническите изисквания към енергийните характеристики на сгради, когато бъде обнародвана в Държавен вестник. Това съобщава на страницата си Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

Промененото законодателство в сферата на енергийната ефективност налага сроковете за кандидатстване да бъдат удължени, за да може общините да се съобразят с новите изисквания. Затова предложението е приемът по процедурата да бъде удължен до 24 февруари следващата година.

 

 

Leave a Comment