Министър Гечев поздрави ветеринарите: Бъдете здрави!

ветеринариНа професионалния празник на ветеринарите – 14 декември, земеделският министър Явор Гечев отправи поздрав към хората, които практикуват тази нелека професия (виж по-долу).

Въпреки че днес в страната има хиляди ветеринарни лекари, преди 139 години те са били само четирима.

В написаните през 1881 г. „Временни правила за устройването на медицинско управление в България“ между хуманната и ветеринарна медицина не е направено ясно разграничение. В същата година д-р Иван Нейман е назначен за Главен ветеринарен лекар на Княжество България. Той се заема да организира военната ветеринарна служба и разработва „Законопроект за положението на ветеринарната част у войската“. В официалния списък на лекарите от февруари 1883 в раздела ветеринарни лекари освен Иван Нейман са посочени само още три имена. По-късно като главен ветеринарен лекар и ръководител на военната и гражданска ветеринарна служба в България е назначен Фортунат Хелховски. Той разработва глава 11 от Санитарния закон, която урежда ветеринарната служба. Според този закон, гласуван през 1888 г., всеки окръг трябва да има ветеринарен лекар.

Ето и поздрава на министъра:

Поздравявам Ви с професионалния Ви празник, който по традиция се отбелязва днес – 14 декември.

Вашата професия е важна не само за здравето на животните, но и за всички нас.

Без Вашата грижа и усилия днес е невъзможно да развиваме конкурентоспособно, успешно и устойчиво земеделие, да имаме проследимост на продуктите от фермата до трапезата, гаранции за безопасността на храните и хуманно отношение към животните.

Благодарение на Вашия упорит труд ветеринарното образование и наука продължават да се надграждат, навлизат нови методи за превенция, диагностика и лечение. Този напредък е от ключово значение за българските земеделски производители и преработватели, защото им дава възможност за стабилно развитие, както и да бъдат конкурентни на българския и международния пазар. Вие сте гарант и за потребителите, благодарение на Вас те могат да са сигурни, че консумират здравословни и безопасни храни, които отговарят на необходимите стандарти.

Българските ветеринарни специалисти работят ежедневно, за да осигурят официалния контрол по хранителната верига, като в тази си дейност имат ангажимент не само към местния пазар, но и към общия пазар на Европейския съюз.

Предизвикателствата, пред които сме изправени днес, показват много ясно колко е важен този труд.

Пожелавам Ви да работите все така всеотдайно и да получавате признанието, което обществото Ви дължи!

Бъдете здрави!

Leave a Comment