САРА: Млечните крави ще намалеят до 202 хил. глави тази година

Броят на млечните овце ще се свие от 1,053 млн. броя до 1,010 млн.

крава, родопско кафявоПрогнозата на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА) за млечния сектор показва, че към 2025 г. млечните крави ще намалеят до 190 хиляди глави. Очаква се обаче намалението при производството на мляко да е по-умерено поради увеличение на продуктивността.

Предвижданията на САРА за поголовието от млечни крави през 2022 г, е то да падне до 202 хил. глави, като година по-рано е достигало 214,9 хил. броя.

Намаление при млечните овце също се предвижда, като техният брой се прогнозира да се понижи до 1,01 млн.глави, а година по рано е бил 1,053 млн. броя.

Изкупеното мляко (общо) за периода м. януари-октомври намалява с около 4,3%, докато изкупеното краве мляко се свива с 4,6 % и се очаква до края на годината да стигне 622 хил.тона.

Развитие на млечната верига в света

Продължава спадът при обема на изкупеното мляко в ЕС за периода януари-септември 2022 г. в сравнение със същия период на 2021 г. с 0,4%. Производството в 9 държави членки расте, най-значимо в Австрия (+3,2%), Латвия (+2,4%), Полша (+2,1%), Белгия (+2%)

•Средната изкупна цена за килограм мляко продължава да нараства за целия ЕС – за септември с 4,1 %, за октомври с 3,8 %. Същевременно цената на суровото краве мляко на Спот пазара Лоди в Италия през ноември остава на ниво 0,70 евро/л, като в следващите два месеца не се очаква да нараства и дори може да има лека корекция надолу.

През изминалия месец продължава корекция на цените на борсовите стоки в ЕС – обезмаслено сухо мляко (-8,2%); пълномаслено сухо мляко (-2,9%); масло (-7,4%); единствено при сирене Чедър има ръст с 0,4%.

През септември продължава намалението на производството на мляко в Океания в Нова Зеландия -3,2%, Австралия -5,6%.

В САЩ производството през месеца нараства с 1,5%.

САРА очаква продължаващото намаление на експорта на млечни продукти от Съюза да оказва негативно влияние върху вътрешните цени. За януари-септември експортът на сухо обезмаслено мляко е с намаление 15%, пълномасленото обезмаслено мляко – 20%, маслото с -8%, сирената – 3%.

 

Leave a Comment