Днес е Игнажден!

„Ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно“, казал Исус, когато вдигнал малкия Игнатий на ръце

Ignajden_4Днес е Игнажден, денят на свети Игнатий Богоносец. Според народните поверия е много важно какъв ще е първият човек, влязъл у дома. Ако е добър и весел, цялата година ще е успешна и пълна с благоденствие. Народът нарича първия гост полазник. Пак според поверието, днес не бива да се дава и да се взима нищо на заем.

Историците на християнството твърдят, че Игнатий е бил детето, което Иисус е взел на ръце и е казал на апостолите: „Ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно“.

Св. Игнатий е вторият по ред епископ на Антиохийската църква. Той е „мъж апостолски във всичко“, който „грижливо управлява Църквата във Антиохия“ – особено през време на гонението при император Домициан (81-96 г.). Св. Игнатий завършва живота си с мъченическа смърт в Рим, където е бил разкъсан от лъвове.

Според народните представи, от Игнажден започват родилните мъки на Божията майка, които продължават до Бъдни вечер. Дните през този период се наричат „Мъченици“.

С Игнажден започват коледните празници. В Източна България на този ден е първата коледна вечеря. Трапезата е изцяло постна. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден. Правят се толкова колаци, колкото са членовете на семейството.

Народните гадания за този ден казват:

Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша.

Ако вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородие.

Добре е, ако на Игнажден, а също и по Коледа, вали сняг.

Ако на Игнажден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие.

Не бива да се изнася нищо от къщата — най-вече огън, жар или сол — за да не излезе берекетът.

Не се иска и не се дава нищо назаем.

Не се става от трапезата по време на ядене, защото кокошките няма да мътят. Не се излиза на двора, за да мътят кокошките повече.

Не се вари боб, за да не бие градушка.

Не се пере, за да не налети болест.

Не е добре, ако се зачене дете на Игнажден, защото ще се роди с недъг.

Бременните и нераждалите не трябва да работят, за да родят лесно.

Не се местят кошери, иначе пчелите ще бягат.

Днес имен ден празнуват Игнат, Игната и техните производни: Игнатий, Игно, Игньо, Иго, Игон, Ига, Игнатка, Игне, Искра, Искрен,Игнасия,Игнасио, Агна, Пламен и Огнян и техните производни: Пламена, Оги, Огнемир, Огнемира,Светослав и Светослава.

Leave a Comment