Времето през януари 2023 г.: По-топло от средното, валежи между 30 и 70 литра

През първия месец на годината денят ще се увеличи с почти 50 минути

януари, пшеницаНай-ниските температури през януари 2023 г. у нас ще бъдат между минус 12 и минус 7 градуса, а най-високите температури ще са между 13 и 18 градуса.

През януари се очаква средната месечна температура да бъде над нормата, която в Северна България и по високите полета е между минус 2 и 1 градуса, по Черноморието, в Горнотракийската низина и по долината на река Струма – от 0 до 4 градуса, а в планинските райони – между минус 10 и минус 3 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която е между 30 и 70 литра на квадратен метър, съобщи за БТА Анастасия Кирилова – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)

Януари ще започне със сравнително топло и сухо време. В планините и планинските райони ще бъде слънчево, а в низините и котловините, особено в часовете преди обяд, предимно облачно и мъгливо. Около средата на първото десетдневие температурите ще се понижат, но в по-голямата част от страната ще останат над климатичните норми. Облачността и над планинските райони ще се увеличи, повишава се и вероятността за валежи, предимно слаби и от дъжд.

През второто десетдневие температурите ще се задържат близки или по-високи от обичайните. През повечето дни има и повишена вероятност за валежи на повече места, предимно от дъжд, който във високите полета, в ниските планински райони и на места в Северна България ще преминава и в сняг. В края на десетдневието вероятността за валежи е относително по-малка.

През третото десетдневие изгледите са температурите са да бъдат близки, а в западните райони и по-високи от климатичните норми. По-голяма вероятност за обстановки с валежи на повече места има в началото и около средата на десетдневието. През последните дни от месеца се повишава вероятността за слънчево време и с относително по-високи температури в планините, и за предимно облачно и мъгливо време в низините.

Януари е най-студеният и най-снежният месец от годината, като най-ниската температура у нас е минус 38,3 градуса и е измерена в Трън на 7 януари 1947 г.

В началото на януари денят продължава 9 часа и 4 минути, а в края на месеца вече е 9 часа и 53 минути.

 

Leave a Comment