Испания премахна за 6 месеца ДДС върху някои храни и намали данъка върху други

доматена фиеста

На празника на доматите в Испания
Архивна снимка

Секторите, които съставляват хранително-вкусовата верига, приветстваха помощта, обявена във вторник от правителството на Испания за намаляване и дори премахване на ДДС върху някои храни , но критикуваха, че тези мерки не се прилагат и за продукти като месо и риба.

Кралският указ-закон, одобрен от Министерския съвет, предвижда премахване на ДДС върху основните храни, който в момента е 4%, и намаляване на ДДС от сегашните 10% на 5% за олио и тестени изделия.

Временната отмяна на ДДС, която влиза в сила от 1 януари и ще продължи шест месеца, засяга основни храни като хляб, брашно за хляб, мляко, сирене, яйца, плодове, зеленчуци, зеленчуци, бобови растения, картофи и зърнени култури , продукти, които в някои случаи натрупват годишно увеличение от над 30%.

Мерките включват и чек от 200 евро за уязвими семейства, с до 27 000 евро годишен доход, с цел достигане до 4,2 милиона домакинства.

Аплодисменти от земеделските организации

Земеделските организации ASAJA ,  COAG  и  UPA определиха намаленията на ДДС като положителни, защото ще направят продуктите по-достъпни за хората, особено за най-уязвимите, и ще облагодетелстват потреблението.

UPA обаче подчертава факта, че месото и рибата не са включени в този списък, тъй като счита, че те също са основни продукти.

Секторът за производство на яйца и индустриалният сектор, представен от междупрофесионалната Inprovo, също приветства премахването на ДДС върху този продукт, така че много повече семейства да могат да го закупят на „по-достъпна“ цена, както беше изразено от директора на тази организация Мар Фернандес .

Млекопроизводителите оцениха данъчния спад, но изразиха опасенията си, че това намаление „остава встрани“ и не достига до потребителя или че се прехвърля директно на фермера, според думите на директора на млечната организация, производител на Agaprol, Франсиско Фернандес.

От градинарската федерация Fepex , нейният директор Хосе Мария Позанкос описа като „много положително“, че за шест месеца ДДС се елиминира от плодове, зеленчуци и зеленчуци, тъй като той смята, че това е мярка, която ще улесни достъпа до тези продукти, с консумация при свободно падане.

И данъкът върху горивата пада от 10 на 5%

Петролният сектор изрази подкрепата си за временното намаляване на ДДС от 10 на 5%, но посочи, че би предпочел той да остане на 0%.

Това беше изразено както от президента на Междупрофесионалната организация на испанския зехтин Педро Барато, който посочи, че премахването на ДДС би било „подходящо и последователно“, така и от директора на Националната асоциация на промишленитефирми за бутилиране и рафинерии на хранителни масла (Anierac).

Разочарование в секторите на рибата и месото

Производственият и промишленият сектор на рибата и месото поставиха контрапункта, виждайки се изключени от намаленията на ДДС.

Така заместник-директорът на Дирекцията на Бизнес федерацията за месо и месни индустрии ( Fecic ), Игнасий Понс, съжалява, че месото не се е възползвало от намаления и отмяна на ДДС, тъй като той смята, че това е „незаменима“ храна от „първа необходимост“.

 

Leave a Comment