Импулсивната шведка Грета Тунберг става само на 20 години днес

Грета ТунбергДнес шведското момиче Грета Тунберг, което не спира да се гневи на световните лидери, става на 20 години.

От август 2018 г. досега, Грета успя да запали милиони по света с нетърпимостта си към бездействието на политиците по отношение на климатичните промени. Тя все иска събуди целия свят и гласът й звучи като гласа на изтощената Земя, която губи с невероятна скорост растителни и животински видове, унищожени от хората. Тунберг осмива политиците в речите си, като казва, че всичко, което правят, е едно непрестанно „бла-бла-бла“ (Глазгоу 2021 г.) и ги предупреждава, че винаги ще бъде на световните им форуми, за да разнищи дантелите в речите им и да покаже тяхното нищо правене.

През ноември 2022 г. екоактивистката съобщи, че възнамерява „да предаде щафетата“ на други – на хората, засегнати от климатичната криза.

„Това е моментът да предам щафетата на онези, които наистина имат истории за разказване. Имаме нужда от нова перспектива“, каза Грета.

Някои изявления на Грета Тунберг от миналата година показват, че вече може би си поставя нова цел в живота – социалната справедливост. „Това, което наричаме нормално, е екстремна система, изградена върху експлоатацията на хората и планетата. Това е система, дефинирана от колониализма, империализма, потисничеството и геноцида от така наречения глобален Север за натрупване на богатство, което все още оформя настоящия ни световен ред“, казва в интервю в края на миналата година тя.

Откъде идва войнствената непримиримост на Грета?

Тя сама съобщава, че е диагностицирана с психично заболявания от аутистичния спектър –  синдрома на Аспергер, с Хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието, което предизвиква импулсивно поведение и с Обсесивно-компулсивното разстройство, свързано с тревожност и натрапчиви мисли.

Ужасът за бъдещето на Земята се е появил, след като в училище Грета изгледала документален филм за замърсяването в Световния океан.

Оттам нататък, изучавайки все повече данни за човешкото влияние върху климата и природата, Грета Тунберг решава да се посвети на каузата за спасяването на Земята.

Още през лятото на 2018 г., когато е в девети клас, тя започва „Училищна стачка за климата“, като седи всеки ден пред шведския парламент с искане да правителството да вземе решения за намаляване на въглеродния отпечатък. По-късно Грета ограничава стачките си само през петъците – сама или с други ученици. И това не е защото не обича да учи. Напротив, тя има изключителни способности на паметта и е в състояние да запомни цялата Менделеева таблица за един ден и всички столици в света, също само за ден.

В семейството на Тунберг също настъпват промени. Грета настоява родителите ѝ да станат вегани и да се откажат да имат още деца, освен двете с по-малката ѝ сестра Беата.

С пълната подкрепа от съмишлениците в семейството, младата шведка провежда множество демонстрации, особено в Европа. Учениците безусловно я харесват и подкрепят. Навсякъде, където пътува, Грета ползва транспорт, който не замърсява околната среда.

Тя бе номинирана за Нобеловата награда за мир през 2019, 2020 и 2021 г., но не я получи, тъй като според комисията това отличие е непосилно за крехката ѝ възраст.

Тази година плановете на младата шведка са да се запише като студентка.

 

 

Leave a Comment