Цитрон – библейският плод, който привлича равини в Италия

Благодарение на евреите от Хабад в Калабрия процъфтяват семейни овощни градини с цитрони, използвани за празника Сукот

равин оглежда цитронВсяко лято, в подготовка за еврейския празник Сукот (един от трите най-важни празници в юдаизма), хасидски равини от цял ​​свят пътуват до северната част на италианския регион Калабрия, за да берат ръчно най-добрите цитронови плодове за своя лулав (връзка от четири растения), използван за благославяне. Във връзката трябва да има листа на финикова палма, митра, върба и цитрон.

За около две седмици овощните градини около град Санта Мария дел Чедро се изпълват с английски, руски, иврит и идиш говорещи равини и техните семейства. С помощта на местни фермери те инспектират дърветата и анализират плодовете, понякога с лупи, в стремежа си да постигнат съвършенството на цитрона, разказва Би Би Си.

из легендата цитронът не би бил популярен заради дебелата си кора и горчиво-сладкия вкус

Без легендата цитронът не би бил популярен заради дебелата си кора и горчиво-киселия вкус

Най-древен и ароматен от всички цитрусови плодове, цитронът е много по-малко известен от прочутите си жълти и оранжеви братовчеди. Цитроните приличат на големи, зелени лимони, имат повече кора, отколкото пулп, и с кисело-горчивия си вкус не се считат за желани за домашна консумация. Това означава, че извън Калабрия обикновено няма да ги намерите в супермаркета.

Забраненият плод на Райската градина

Но според Тората етрогът (цитрон на иврит) е „плодът на най-красивото дърво“, вероятно дори забраненият плод на Райската градина. И въпреки че по света има множество сортове цитрон, една еврейска общност вярва, че калабрийският, известен като Liscio Diamante, е най-чистият и най-съвършеният от всички.

Растението цитрон ( Citrus medica) пристига в този регион преди около 2000 години след еврейските миграции. Според Хелена Атли, автор на The Land Where Lemons Grow: The Story of Italy and Its Citrus Fruit, цитронът е единственият цитрусов вид, който расте в Европа по онова време, докато портокалите не пристигат 900 години по-късно, пренесени през Северна Африка в Испания от маврите. Евреите са изгонени от Калабрия (и цяла Южна Италия) през 1541 г., но връзката им с калабрийските производители на цитрон продължава да живее и до днес и остава решаваща за оцеляването на плодовете.

„Само благодарение на евреите от Хабад това растение все още расте тук“, пише Атли.

Хабадските евреи са една от най-големите хасидски еврейски групи в света и тяхната връзка с калабрийските цитрони датира от средата на 1800 г., когато основателят на групата, Менахем Мендел Шнеерсон, казва на своите последователи да предпочитат калабрийските цитрони пред всички останали. Менахем е разказал, че когато Бог е инструктира Мойсей да отиде да търси цитрони, за да отбележи току-що изминалите 40 години в пустинята, той изпратил пратеници по целия свят и те се върнаха с калабрийски плодове.

„Лятото е специално време откакто се помня, тъй като тогава равините идват на гости“, каза Анджело Адучи, който е израснал в семейство на производители на цитрон в Санта Мария дел Чедро. „Тези посещения са познати спомени не само за мен, но и за всички в града. Това е част от нашето детство и то щастливо.“

Днес Адучи е президент на Съюза на производителите на цитрон в Калабрия, който популяризира плодовете и ги свързва с многото природни забележителности на региона. Контрастът на планина и море е една от най-отличителните черти на района.

Перфектен климат и легенда за милиони

цитронова градина в Калабрия Между планината и морето е притисната ивица земеделска земя, където растат цитронови растения. Тази област се нарича Riviera dei Cedri (Citron Riviera) и има защо.

„Тук топлият бриз от морето среща студения вятър от планините и тези два вятъра се балансират в средата, създавайки перфектния климат за цитрони“, обясни Адучи.

Като цяло цитроните се използват най-вече за приготвяне на захаросани плодове, сладкарски изделия, мармалади, сосове за месни и рибни ястия, както и за популярната италианска безалкохолна напитка cedrata . В Санта Мария дел Чедро, центърът на отглеждането на цитрон, посетителите ще открият специализирани магазини за сладолед от цитрон , барове, предлагащи коктейли от цитрон, фестивал на цитрон , магазини, продаващи масло от цитрон, и дори музей на цитрона, който разказва историята на плодовете. Сладко-лимонният аромат на плода също се поддава на цитронови парфюми.

Когато за първи път посети Калабрия, Ноеми Дисени, президент на Съюза на италианските еврейски общности, намери всичко това за много изненадващо: „Като евреин, винаги съм свързвал цитрона единствено с фестивала Сукот, но има цяла вселена около този мистериозен плод. Има собствена кухня и книги с рецепти и се предлага като единствената съставка в редица хранителни продукти и дори козметика. Нямах абсолютно никаква представа“, каза тя.

Въпреки широкомащабното производство на безалкохолни напитки и захаросани плодове, които се озовават по рафтовете на супермаркетите в Италия, отглеждането на цитрон остава изключително нишово и се извършва главно в малки семейни ферми или градини. „Това е така, защото дърветата са много уязвими и се нуждаят от много грижи и опит. Вятър, по-силен от средния, или внезапна промяна на температурата може да унищожи годишната реколта“, обясни Адучи. „И дори ако климатът тук е идеален за отглеждане на цитрони, тези растения няма да имат шанс без знанието на фермерите.“

Грижата за цитроните е труд на любов. Деликатните дървета се нуждаят от редовно подрязване и защита с мрежи, когато е необходимо.

Фермерите винаги трябва да се уверяват, че листата получават достатъчно светлина и въздух, но и също така, че плодовете не са изложени на пряка слънчева светлина, която може да оцвети кората им, и че дървото не уврежда собствените си плодове с растящите си клони, листа или бодли. Освен това Адучи обясни, „тъй като растенията са малки, фермерите трябва да коленичат на земята, за да се грижат за тях. Това също добавя католическо измерение към всичко това, защото е малко като молитва.

Сертифицирани като кашер

Ако отглеждането на цитрон изглежда като интензивна работа, производството на кашер („кашер“ – чиста храна) цитрон добавя допълнителен слой сложност. За да бъде сертифициран като кашер, етрогът трябва да произхожда от неприсадено растение. Култивирането на неприсадени растения означава да им се отделя много допълнително внимание и време, тъй като те са по-уязвими към болести, но също така запазва сорта чист през поколенията, защото няма генетично смесване с други растения, което според учените може да се случи, когато растенията са присадени.

След като цитроновото дърво бъде обявено за кашер, равинската инспекция продължава върху всеки плод, следвайки точни правила. Идеалният плод трябва да тежи около 80 g, да има идеално гладка кора (без петна, неравности или паразити) и не трябва да бъде нито прекалено кръгъл, нито твърде дълъг. След това избраните етроги се поставят в кутии и се опаковат за изпращане до Израел, Европа, Русия и САЩ.

Дори след три месеца плодовете не губят нищо от прекрасния си аромат. До есента калабрийските фермери вече се подготвят за следващия сезон, но, каза Адучи, „ние се чувстваме невероятно горди да знаем, че нашите плодове са достигнали до домовете на стотици семейства по целия свят“.

Днес Riviera dei Cedri продължава да отговаря на името си, като много малки предприятия предлагат плодовете по креативни начини. Посетителите на региона могат дори да отидат на обиколки, наречени La Via del Cedro, които включват посещения на овощните градини, разходки сред природата, дегустации и разходки из древните еврейски квартали.

„Въпреки че днес в Калабрия не са останали еврейски общности, еврейският свят в Италия се гордее с тази културна връзка“, каза Дисени. Еврейското минало на тези градове, подобно на цитрона, минава дълбоко в културната идентичност на северозападна Калабрия.

Leave a Comment