Нова наредба: Пчелният мед без добавени примеси, на етикета – страната, в която е добит

базар на пчелен мед в Пловдив 1Етикетът на пчелния мед трябва да посочва страната или страните на произход, където е бил добит продуктът. Това е записано в наредба, която бе приета днес от Министерският съвет. Тя регламентира изискванията към пчелния мед, предназначен за консумация от човека, като целта е да се защитят здравето и правата на потребителите, да бъдат улеснени свободното движение на пчелния мед и достъпът до висококачествени продукти. Разпоредбите не са нови, а са прецизирани и съобразени с промените в европейското и националното законодателство, и по-специално Закона за храните и Закона за управление на агрохранителната верига.

С наредбата се определят изискванията към състава, характеристиките, наименованията на пчелния мед и към етикетирането на продуктите.

Когато пчелният мед се пуска на пазара или се влага в продукти, предназначени за консумация от човека, не се допуска добавянето на хранителни съставки, хранителни добавки или добавянето на друго освен пчелен мед. Пчелният мед не съдържа несвойствени за състава му органични и неорганични примеси, няма чужд вкус или мирис, признаци на начална ферментация, изкуствено предизвикани промени в киселинността и не трябва да е бил нагряван по начин, който да разрушава или значително да деактивира естествените му ензими. Поленът и съставките, характерни за пчелния мед, с изключение на филтрирания пчелен мед, не се отстраняват, освен когато това не може да се избегне при пречистване.

При етикетирането на пчелен мед се спазват изискванията на Регламент (ЕС) № 1169/2011 на ЕП и на Съвета от 25 октомври 2011 г. за предоставянето на информация за храните на потребителите и на Наредбата за предоставянето на информация на потребителите за храните, приета от Министерския съвет и обнародвана в ДВ през 2021 г.

Промените целят да ограничат нарушенията и да се повиши ефективността на извършвания контрол.

Предвижда се постановлението да влезе в сила в 14-дневен срок от деня на обнародването му в „Държавен вестник“, тъй като е необходим срок за запознаване и адаптиране на бизнес операторите и контролния орган към изискванията на наредбата.

Leave a Comment