Фон дер Лайен стана враг на вълците, след като разкъсаха понито ѝ

Европейските фермери отдавна се оплакват от вълчите набези по стадата, но са с вързани ръце, тъй като хищникът е защитен вид

вълкМалко след като понито ѝ беше нахапано до смърт, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен нареди задълбочено разследване на заплахата от вълци.

Историята на председателя на комисията и Големия лош вълк започна в една топла нощ в провинциална Долна Саксония. Някъде след полунощ на 1 септември сив вълк се промъкна в гористото селце Бургдорф-Байнхорн в търсене на храна. Хищникът намерил храната в добре охраняван комплекс в края на един от двата пътя на селището, разказва Политико.

Доли, на 30 години, нямаше шанс. Трупът й беше открит на следващата сутрин в дългата трева, където тя пасеше.

Това вероятно щеше да е последното, което някой чу за Доли, ако не беше фактът, че мястото на престъплението беше само на 100 метра от селския дом на фон дер Лайен и Доли беше нейното ценно пони.

„Цялото семейство е ужасно разстроено от новината“, каза фон дер Лайен в изявление след убийството.

Местните власти заподозряха Canis lupus , известен като GW950m. Месец по-късно той беше включен в списъка за убийства. Въпреки че вълците са защитен вид в Европа, правителствата разрешават тяхното премахване при специални обстоятелства.

С помощта на ДНК доказателства следователите потвърдиха през декември, че GW950m, заподозреният извършител на повече от дузина други убийства, е техният вълк.

Изглежда, че дори преди Доли да срещне края си, GW950m вече се е насочил към разстрел.

„Искането за специално изключение от законите за защитените видове беше подадено и оценено съгласно съответните законови изисквания“, каза пред германския всекидневник taz Кристина Кройц, говорител на региона на Хановер – органът, издал смъртната присъда на GW950m.

На въпрос от Политико миналата седмица дали смъртта на Доли е повлияла на решението за премахване на GW950m, Кройц настоя, че не е.

„Нападението срещу понито на г-жа фон дер Лайен не е причината“, пише тя в имейл, добавяйки, че молбата за премахване на GW950m е била подадена по-рано – нещо, което бе потвърдено впоследствие.

 Снимка от Политико, Андреас Ренц/Гети изображения

Снимка от Политико, Андреас Ренц/Гети изображения

Завършен ездач, израснал на седлото, фон дер Лайен не се отнесе (може би разбираемо) с особено разбиране към убийството на един от любимите й коне.

Leave a Comment