Два неоникотиноидни продукта са с дерогация за третиране на семена на царевица

Ползването им е разрешено само за земеделци в Северна България

царевицаДва неоникотиноидни продукта ще се ползват тази година в Северна България. По предложение на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Съветът по продукти за растителна защита към БАБХ е взел решение в края на миналата година препаратите да се прилагат само за третиране на семена от царевица и само за района на Северна България. Това съобщи по време на последното заседание на парламентарната комисия по земеделие заместник-министър Крум Неделков.

Той даде тези сведения в отговор на въпрос, зададен от депутата от ДБ Албена Симеонова, която е и председател на БА Биопродукти и също е биопроизводител. Албена Симеонова заяви, че ако се допусне дерогация на неоникотиноиди, пчелите в България ще пострадат, а заедно с тях и пчеларите. По нейни сведения от Аграрния университет са потвърдили, че има конвенционални заместители на неоникотиноидите и затова е по-добре те да се използват като алтернатива срещу намножаването на хоботници. Симеонова попита дали е вярно, че е подготвена дерогация за двата неоникотиноидни продукта, с които да се третират семена от царевица и слънчоглед не само в Северна, но и в Южна България.

Крум Неделков, в чиито ресори е и БАБХ, каза, че вече е взето решение за дерогация, но само за третиране с неоникотиноиди на семената на царевица и само за Северна България. Това означава, че слънчогледите, които се посещават от пчелите при цъфтеж, ще са безвредни.  Решението е мотивирано с данни от областните дирекции на БАБХ за намножаване на някои вредители, върху които действат най-успешно неоникотиноидите. Дерогацията е в срок на 1 година.

Земеделският министър Явор Гечев каза, че Румъния е направила за втора поредна година цялостна дерогация на забраната на ЕС за ползване на неоникотиноидни продукти. Той добави и Гърция в това число, но допълни, че трябва да се провери дали е така.

 

Leave a Comment