Приемът по мярка 6.1 за младите фермери е удължен до 31 януари

бира на Фермерския пазар в СофияПриемът по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от ПРСР не приключва днес, както бе обявено при старта. До 31 януари кандидатите могат да подават проектите предложение, съобщиха от ДФ „Земеделие“.

Причината за допълнителните три седмици и половина е в по-слабия интерес към подмярката. До момента са подадени 348 проектни предложения със заявена финансова помощ за общо 8,7 млн. евро. Бюджетът по подмярката е 15,5 млн. евро, а тези средства дават възможност за финансиране на 620 млади фермери. От фонда се надяват от удължения срок да се възползват повече стопани на възраст до 40 години. Подпомагането за един млад фермер е в размер на левовата равностойност на 25 000 евро.

Допустими кандидати по подмярката са земеделски производители – физически лица, еднолични търговци или ЕООД, които отговарят на три условия. Кандидатите трябва да са регистрирани за първи път като земеделски стопани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани; икономическият размер на стопанството да е в границите между 8 000 и 16 000 стандартен производствен обем (СПО) и са на възраст от 18 навършени до 40 навършени години (включително) към датата на подаване на проектното предложение.

Желаещите да участват по процедурата следва да имат предвид, че в рамките на настоящия прием имат възможност да се възползват от безвъзмездно изготвяне на бизнес план и предоставяне на консултантски услуги от страна на Национална служба за съвети в земеделието, Научен център по животновъдство и земеделие – Смолян и „Академис“ ЕООД.

Leave a Comment