Вносът на зърно от Украйна в Полша не може да бъде забранен, но износът трябва да се засили

Земеделският министър на Полша съобщи, че се очаква ЕК да разпредели 1 милиард евро за коридорите за солидарност

жътва, УкрайнаВъвеждането на забрана за внос на зърно от Украйна е невъзможно поради действащите международни споразумения както между Европейския съюз и Украйна, така и поради правилата на Световната търговска организация, съобщиха от земеделското министерство на Полша в отговор на искането на местните Земеделски камари.

Управителният съвет на Националния съвет на селскостопанските камари (KRIR) се обърна преди няколко дни към заместник министър-председателя и министър на земеделието Хенрик Ковалчик относно предприемане на действия за подобряване на ситуацията, свързана с прекомерния внос на зърно от Украйна в Полша. KRIR поиска въвеждане на забрана за внос на зърнени култури и рапица и въвеждане на гаранционни депозити за вносителите от Украйна. Отговорът на Министерството на земеделието и развитието на селските райони по този въпрос беше публикуван на уебсайта на Националния радио и цитиран от farmer.pl.

Заместник-министърът на земеделието Януш Ковалски, отговаряйки на писмото на KRiR, призна, че след агресията на Русия срещу Украйна се е увеличил транспортът на селскостопански продукти, главно зърнени култури, през полската граница. Той обясни, че това се дължи на ограничаването на износа на тези продукти от Украйна през черноморските пристанища. Основно царевица се внася в Полша.

Забрана за внос на зърно и рапица от Украйна в противоречие със споразуменията

Позовавайки се на искането за спиране на вноса на зърнени култури и рапица от Украйна, искам да ви информирам, че въвеждането на такава забрана е невъзможно поради действащите международни споразумения както между Европейския съюз и Украйна, така и правилата на Световната търговска организация. В настоящата ситуация една от важните дейности е засилването на износа на селскостопански продукти извън Полша, както към страни от ЕС, характеризиращи се с техния дефицит, така и към трети страни, зависими от вноса“, посочва заместник-министър Ковалски.

„Въпреки това, имайки предвид докладваните проблеми с продажбата на полска царевица, бихме искали да ви информираме, че Elewarr sp. z o. o. редовно закупува полска мокра царевица на пазарни цени. Компанията има клонове и в югоизточна Полша. Информацията на компанията обаче показва, че няма голям интерес от страна на фермерите към продажбата на това зърно“ – отбеляза Ковалски.

Ами временната гаранция за вносителите на зърно?

„По отношение на въвеждането на гаранционни депозити за вносители от Украйна – информацията от Министерството на финансите показва, че институцията „временен депозит“ не е позната на Митническия кодекс на ЕС и изпълнителните и делегирани актове – следователно не може да се използва на територията на Съюза, включително територията на Република Полша“ – обясни той.

Техническо зърно. Кой го контролира?

Ковалски информира, че „по отношение на вноса на техническо зърно в страната се предприемат действия в сътрудничество с Националната администрация за приходите и Държавната санитарна инспекция, насочени към ограничаване на вноса на зърно, декларирано като техническо без контрол на качеството.

Зам.-министърът отбеляза още, че въпросът с контрола на вносното зърно е дефиниран от регламентите на ЕС. От тях става ясно, че всички пратки със зърнени култури, предназначени за посев, трябва да преминат фитосанитарен контрол при влизане в съюза. Той се извършва от служители на Държавната фитосанитарна инспекция.

Мониторинговите инспекции, извършени от SPHSIS преди избухването на войната в Украйна, не разкриха фитосанитарен риск, свързан с вноса на зърнени култури от тази страна, се посочва в писмото на Министерството на земеделието и развитието на селските райони.

Зърното за потребление се контролира от Държавната санитарна инспекция (ДСИ).

– Във връзка с появилите се сигнали, че зърнените култури, внесени от Украйна, може да не отговарят на изискванията за безопасност на храните, в средата на тази година министърът на земеделието и развитието на селските райони поиска от PSI да вземе проби от стоки, внесени от Украйна, като пшеница , слънчоглед, рапица и агримония. Пробите са взети от началото на юни до средата на юли 2022 г. Резултатите от лабораторните изследвания на тези проби не са показали нередности в проверените стоки, информират от МЗХГ.

1 милиард евро?

Ковалски отбеляза, че Полша вече е докладвала на Европейската комисия проблема за увеличената търговия със зърнени култури и тежестта върху инфраструктурата за съхранение и транспорт, особено в регионите на страната, граничещи с Украйна. Заместник-министърът информира, че 1 милиард евро ще бъдат разпределени за коридорите за солидарност.

Освен това министър земеделският министър Хенрик Ковалчик вече е изпратил писмо до еврокомисаря по земеделието Януш Войчеховски с молба да предприеме действия за защита на полския пазар на зърнени култури и рапица в лицето на извънредни обстоятелства, свързани с вноса от Украйна, информира Ковалски .

Leave a Comment