Подкрепата от 15 000 лв. за соларни панели в домакинствата ще е само за ползващите твърди горива

Помощта по Плана за възстановяване и устойчивост представлява 70% от стойността на инвестицията

Соларни панели на Есенния панаир в ПловдивФинансовата подкрепа по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) за домакинствата, които искат да инсталират соларни панели, ще е само за тези, които ползват за отопление твърди горива. Използването на дърва и въглища ще се доказва с документи за покупките им за последните 6 месеца и със снимки на печки и камини.

Планът позволява инсталираната мощност да е до 10 киловата на домакинство, като безвъзмездната помощ ще е до 15 000 лева, които представляват 70% от инвестицията. За изграждането на слънчеви системи за битова гореща вода помощта ще е 100% и ще е в размер на 1960 лева за домакинство, съобщиха пред Нова тв тази сутрин експерти.

Общо 24 000 лева излиза създаването на фотоволтаична система на покрива или терасата по днешни цени, като одобреният кандидат ще трябва да поеме от общата сума 9 000 лв. Между 18 и 22 панела осигуряват търсената мощност до 10 киловата. Към момента най-иновативни са двулицените соларни панели, които имат с 10 до 12% по-висока ефективност.

Кандидатите трябва да инвестират собствени средства в изграждането на фотоволтаичния парк, след което могат да кандидатстват за възстановяване на 15 000 лева от ПВУ.

Кандидатите могат сами да подготвят документацията, но могат също така да използват и консултантски фирми. Общият бюджет по тази зелена схема от плана е 240 млн. лв., които ще се разпределят към 10 хиляди домакинства.

 

Leave a Comment