Двама оранжерийци топлят над 70 дка краставици с горещата вода на Хасковските минерални бани

Приходите за общината от предотстъпеното право за ползване на геотермалната вода са 200 хил. лв. годишно
Снимка на община Минерални бани

Снимка на община Минерални бани

Оранжерии с краставици, които се отопляват с геотермална вода, се стопанисват в община Минерални бани, област Хасково, съобщи кметът Мюмюн Искендер в сайта на Националното сдружение на общините.

От ползите на геотермалната вода при отглеждането на зеленчука вече са се възползвали двама инвеститори. Оранжериите им заемат площ над 60 декара в община Минерални бани и още 17 декара в съседно село. Освен геотермалната вода, единият от инвеститорите пуска музика на краставиците, за да ускори растежа им и да станат по-вкусни, съобщи още Искендер.

Около 200 000 лева годишно са приходите на населеното място от преотстъпване на правото на ползване на геотермална вода.

Полученият приход местната управа инвестира в инфраструктура. Освен изграждане на водопроводи за настоящи и за бъдещи ползватели, общината инвестира и в резервоари за съхраняването на ценния ресурс, разказа още кметът. 56-67 градуса по Целзий е температурата, с която извира геотермалната вода от изворите в Минерални бани. „Дебитът на изворите е от 50 литра в секунда, а с решение на Общинския съвет дотук е преотстъпено правото на ползване на 17 литра в секунда на различни потребители“.

Искендер припомня, че концесията за минералната вода е преотстъпена от Министерството на околната среда и водите на общината за срок от 25 години. А когато се появи инвеститор, който иска да ползва ценния природен ресурс, с решение на ОбС, той получава преотстъпено право.

Leave a Comment